През месец август министерствата и агенциите идентифицираха общо 605 услуги

...
През месец август министерствата и агенциите идентифицираха общо 605 услуги
Коментари Харесай

Министерствата отчитат подобрение на работа си

През месец август министерствата и организациите идентифицираха общо 605 услуги и регулаторни режима, които могат да бъдат усъвършенствани. Към 31 октомври 28% от препоръчаните от министерствата ограничения за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса са изпълнени, 37% са в развой на осъществяване. За реализирането на 35% от ограниченията се постанова по-продължителна работа в търсене на подобаващата нормативна формула.

Това са резултатите от на вицепремиера Томислав Дончев за напредъка по уговорките на министерствата, свързани с препоръчаните от тях ограничения за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса. Тези данни бяха показани на държавното съвещание през днешния ден.

На администрациите е даден период до 15 януари 2018 година да показват на Томислав Дончев систематизиран отчет за осъществяване на поетите задължения за понижаване на административната и регулаторната тежест.

През юни министър председателят Бойко Борисов даде обещание предприемане на нормативни и други промени за понижаване на административния напън върху хората и бизнеса. Той свика през днешния ден работно заседание с представители на локалната власт, държавните институции и браншови организации за разискване на ограниченията. Тогава беше показана фрапираща статистика: 26 милиона човекочаса се губят на година у нас за вадене на удостоверения, а дългото очакване по опашки основава чувство и за тревога, за корупция и напрежение в обществото.

На 18 октомври без никакви диспути депутатите одобриха на първо четене в пленарна зала измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Корекциите, препоръчани от Министерски съвет, плануват редица удостоверения и информации, които жители и компании подават към администрацията в България, да стартират да се събират по длъжностен път. С промени в преходните и заключителни разпореждания на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вършат и ремонти в още няколко закона, измежду които Законът за акцизите и данъчните хранилища, Законът за локалните налози и такси, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за Данък добавена стойност, Законът за счетоводството и други. С текстовете също се вкарват административни облекчения за бизнеса.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР