През май 2022 година в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия

...
През май 2022 година в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия
Коментари Харесай

Хиляди българи в Германия са принудени да работят за €1200. Но това скоро може да се промени

През май 2022 година в най-многолюдната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия ще се проведат избори за локален парламент. В акцията Германската социалдемократическа партия (ГСДП) слага главен акцент върху подобряването на изискванията за работа на болногледачите. Тема, която визира хиляди българки, румънки и полякини.

Обещания за по-високо и почтено възнаграждение

Председателят на фракцията на ГСДП в Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати показа в Дюселдорф проект за деяние. Неговата цел е да се усили заплащането и изискванията на труд на към 80 000 източноевропейки - по данни на ГСДП, единствено в провинция Северен Рейн-Вестфалия те са толкоз на брой.

Повечето от тези дами са наети от медиатори в родните им страни. Те се грижат за пациентите непрекъснато, само че получават минимално възнаграждение от към 1200 евро месечно. На всички е пределно ясно: браншът се намира в така наречен " сива зона ". Но поради големия дефицит на фрагменти заобикалянето на разпоредбите се приема с безмълвие.

Едно решение на Федералния съд по трудовоправни въпроси обаче зададе нова посока. Според него болногледачите, които би трябвало да са в подготвеност да се грижат за пациентите си непрекъснато, би трябвало да получават и възнаграждение за 24 часа.

Все повече възрастни хора се нуждаят от грижи

Това значи, че разноските на доста немски фамилии ще набъбнат. Някои от тях са обезверени, тъй като не могат да си разрешат да заплащат тези суми. Без грижите на дамите от Източна Европа, нуждаещите се би трябвало да бъдат изпратени в обществени домове.

Според здравния специалист на ГСДП Йозеф Нойман тази обстановка може да се позволи като се вкара австрийският модел. В Австрия е основана специалността " персонален компаньон ", която при избрани условия дава опция за 24-часова грижа против към 2000 евро на месец.

В Северен Рейн-Вестфалия през 2030 делът на хората над 65-годишна възраст ще стигне до 27% от популацията на провинцията. Така потребността от болногледачи ще нарасне още повече, както и нуждата от осведомителни центрове по въпросите на опазването на здравето и грижите за възрастни и заболели хора. Затова социалдемократите оферират назначението на " публични медицински сестри ", които да дават отговор за общите въпроси, свързани с тези тематики.

Все по-малко болногледачи в лечебните заведения

Проблемът с болногледачите визира надалеч освен частните семейства. Все по-сериозен е и дефицитът на болногледачи в лечебните заведения и обществените домове. Според Аня Пийл от немските профсъюзи, от март 2020 до началото на 2021 година към 9000 болногледачи са напуснали лечебните заведения. " Причините за това са непрекъснатото претоварване и непрестанният стрес, незадоволителното финансиране, застрашаване на личното здраве - в някои случаи даже липсва нужното защитно облекло. "

Според данните на Германското съдружие на лекарите от незабавната и интензивна медицина, от ден на ден лечебни заведения не могат да работят на цялостен потенциал поради дефицит на личен състав. На този декор заплатите на болногледачите в бранша са нарастнали напълно малко от началото на пандемията до момента, излиза наяве от данните на Федералната статистическа работа. Аня Пийл упорства за " съответно възнаграждение, подсигурено с групови привлекателни трудови контракти ". Необходими са и по-добри условия на труд и опция за балансиране сред работа и семейство, счита тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР