През май 2022 г. индексът на продукцията в сектор Строителство,

...
През май 2022 г. индексът на продукцията в сектор Строителство,
Коментари Харесай

Строителството бележи ръст с 2% през май 2022 г.

През май 2022 година показателят на продукцията в бранш " Строителство ", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 2.0% над нивото от предходния месец. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт. Календарно изгладените данни демонстрират нарастване от 5.8% на строителната продукция през май 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

През май 2022 година показателят на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над нивото от предходния месец, като продукцията както от гражданското/инженерното строителство, по този начин и от сградното строителство се усилва надлежно с 2.2 и 1.8%.

На годишна база покачването на календарно изгладения показател на строителната продукция през май 2022 година се дефинира от позитивния ритъм както при сградното строителство с записано нарастване от 7.3%, по този начин и при гражданското/инженерното строителство, където повишаването е с 4.0%.
 Снимка 580331
Източник:

Ръст бележи и индустрията. По предварителни данни през май 2022 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се е нараснал с 1.4% спрямо април 2022 година . През май 2022 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 20.2% по отношение на съответния месец на 2021 година.

През май 2022 година нарастване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 13.0%, и в преработващата индустрия - с 1.6%, а понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%.

Съществен растеж в преработващата индустрия се следи при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 27.4%, производството на транспортни средства, без коли - с 11.0%, както и производството на съществени метали - с 8.9%.

Спад се регистрира при производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 15.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 6.6%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 6.1%, производството на питиета - с 5.5%.
 Снимка 580330
Източник:

На годишна база нарастване на промишленото произвеждане, изчислено от календарно изгладените данни, е регистрирано в преработващата индустрия - с 21.1%, добивната индустрия - с 18.5%, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14.1%.

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при производството, некласифицирано другаде - с 96.7% , производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 41.2%, производството на питиета - с 37.5%, производството на транспортни средства, без коли - с 37.1%.

Намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 1.0%.
 Кризата не стопира строителството на жилища и офиси
Кризата не стопира строителството на жилища и офиси

Строежът на жилищните здания се е нараснал с 3.5%,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР