През март беше много страшно, защото тук се изграждаше система

...
През март беше много страшно, защото тук се изграждаше система
Коментари Харесай

Рускиня, помагаща на украинските бежанци у нас: Правителството тук работи страхотно

През март беше доста ужасно, тъй като тук се изграждаше система по какъв начин можем да помогнем с изключение на базова нужда. Тук държавното управление работи ужасно, по моя преценка, както ивсички доброволци, тъй като доста се сплотиха и построиха доста хубава система за консолидиране на бежанци. Това съобщи в „ Посока Култура “ по Дарик радио рускинятаАнна Хакман, която има собственосдружение в помощ на украинските бежанци.

„ По мои данни ситуацията в Украйна е ужасно, една от нашите учителки, украинска бежанка се е върнаот Одеса и сподели, че все едно са върнати 100 години обратно, 2 часа дневно пускат ток, вода също, избавят се с генератори “, описа Хакман.

По нейни думи потокът от бежанци към България се е изравнил, защото част от хората са се върнали в Украйна с вярата, че всичко е отминало.

Според Хакман обаче поради последните събития в Украйна е допустимо да се чака нов приток от мигранти към България.

„ Когато са над приблизително равнище на обществено обучение, те желаят да се върнат, тези, които са под тази граница, няколко фамилии са ми споделили, че желаят да останат, интегрират се бързо, научили си базов български “, сподели още тя.

Тя изясни, че нейното съдружие се стреми да преодолее езиковата преграда, като е провело лятна школа за възпитаници, които са знаели български език.

„ Аз в никакъв случай през тези месеци не съм срещала хейт от страна на украинци тъй като съм рускиня, всички са доста признателни, човешко е някак си “, показа Анна Хакман.

Тя сподели още, че се пробва да бъде неутрална и да не взема страна в спора. „ Пропагандата и от двете страни е ужасна, аз взех решение да взема неутралитет в политически проект. Тази година ми беше мъчно да чествам 9 май. Като цяло се пробвам да се отдръпва от тези национални въпроси, с най-близките ми хора, които са украинци, се разбрахме да не обсъждаме тази тематика по никакъв метод. “

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР