През лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в

...
През лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в
Коментари Харесай

И заради ДАБЧ Симеонов отказа да си подаде оставката

През лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) от едно лице, което пожела среща. Това лице се споделя Катя Матева. Към оня миг към момента служителка на Министерството на правораздаването и директно отговаряща за българското поданство. Бяха ми предоставени писмени данни и сигнали, подадени към ДАНС. Така започнаха обясненията на вицепремиера Валери Симеонов, провокирани от настояванията за неговата оставка от страна на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи поради откритите закононарушения в ДАБЧ.

Симеонов добави, че след срещата се е посъветвал с неговия непосредствен " сподвижник " Красимир Каракачанов и получил от него единодушие и да даде тези материали на съответните профилирани служби.

" Срещата беше извършена в моя кабинет на 30 октомври 2017 година. Предоставих писмената информация и устно срещнах способените институции. Две седмици по-късно направих втора среща и с това моите задължения завършиха. До какъв брой те са послужили за повдигането на сегашните обвинявания не мога да кажа, не ми е работа да се интересувам ", сподели още Симеонов.

" Не мога да приема едни упреци за оставка без каквото и да било съображение ", о бясни още той и увери, че си е извършил отговорностите във връзка с Държавната организация на българите в чужбина. Симеонов добави, че настояванията за оставката му по мотива са несъстоятелни.

Припомняме, че поради скица с издаване на удостоверения за български генезис за кандидатстващи за български паспорт чужденци в ареста се отзова ръководителят на ДАБЧ Петър Харалмпиев, който е номинация на свързвана с Вътрешна македонска революционна организация неправителствена организация - “Бг Патриот”. Харалампиев е с обвинявания за управление на проведена незаконна група, за рушвет и търговия с въздействие. Подкупът е 5000 евро, а по 5 други случая взел по 350 евро, твърди прокуратурата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР