През лятото на 1990 г. в Партийния дом в София

...
През лятото на 1990 г. в Партийния дом в София
Коментари Харесай

33 години от палежа на Партийния дом в София

През лятото на 1990 година в Партийния дом в София се намира клубът наБСП, а площадът в близост е средище на цивилен митинги, измежду които палатковите лагериГрад на истинатаи на придвижване „ Инициатива за гражданско непокорство “.

При дебатите въвВеликото национално събраниеСДСпоставя въпроса за унищожаване на комунистическите знаци, само че Българска социалистическа партия е срещу.

В Партийния дом пламва пожар в нощта на26 август1990г., след предизвестие на Пламен Станчев, член на „ Инициатива за гражданско непокорство “, че ще се самозапали, в случай че от пилона не бъде отстранена петолъчката, " която е знак на непозната страна ".Константин Тренчевсъщо предизвестява, че в случай че петолъчката не бъде свалена, постройката може да бъде щурмувана.

Това фактически се случва и към 23:00 часа същия ден постройката внезапно пламва, като при щурма на тълпата е унищожено и разграбено имущество в 94 пространства.

По-късно следствие открива, че нахлуването, палежът и разграбването са осъществени „ стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти “.

Изразените подозрения, че постройката е подпалена от сили на Българска социалистическа партия, за да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсценирани от добре готови подстрекатели, в никакъв случай не се потвърждават.

По материали от Уикипедия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР