През живота си тя издава само четири романа и на

...
През живота си тя издава само четири романа и на
Коментари Харесай

7 адаптации по романите на Джейн Остин

През живота си тя издава единствено четири романа и на тях не написа името й, на корицата на първия й разказ, който излиза 1811 година, написа единствено „ Една дама “. " Причината?

Джейн Остин е родена на днешната дата преди 248 години и когато стартира да написа, не е признато дамите да са писателки.  Едва след гибелта й, когато излизат още две нейни книги, името й оказва се. 

Днес обаче творбите й са класика, учат се и се проучват в класните стаи, имат десетки кино и телевизионни акомодации, въодушевяват освен създатели, само че и модерни сюжетни линии (достатъчно е да споменем Бриджит Джоунс или Бриджъртън), които също се трансформират във филми или сериали. А в една от класациите на BBC - " 100-те най-любимите книги на нацията ", заема второ място, а първото е за " Властелинът на пръстените ". 

Предлагаме ви няколко кино и телевизионни версии, които ще ви напомнят за какво Остин в никакъв случай не ни омръзва.
  " Гордост и предубеждения " (2005)
Най-известната и една от най-четените книги въобще има повече от 20 тълкования, които варират от т.нар. костюмни драми, до модерни преразкази като " Дневникът на Бриджит Джоунс " или " Гордост и предубеждения и зомбита " с Лили Джеймс и Сам Райли. 

И за буйните фенове на " Гордост и предразсъдици ", и всички останали почитатели обаче най-хубавата е минисериалът на BBC от 1995 година с Колин Фърт и Дженифър Ел. За ролята си на мистър Дарси той е номиниран за премия BAFTA и постоянно се майтапи, че " даже 20 години да тренира, да стане астронавт и да се окаже първи на Марс, във вестниците ще напишат: " Мистър Дарси кацна на Марс ". 

Адаптацията, която притегли нови генерации към книгата, е филмът от 2005 година, който носи номинация за " Оскар " Кийра Найтли за ролята на Елизабет Бенет. Мистър Дарси е Матю Макфейдън, в актьорския състав са и Джуди Денч и Розамунд Пайк, а режисьор е Джо Райт. Кинематографията и саундтракът са изключителни.  

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР