През изминалия уикенд външните министри на Китай, Япония и Южна

...
През изминалия уикенд външните министри на Китай, Япония и Южна
Коментари Харесай

Срещата на външните министри на Китай, Япония и Южна Корея изпраща положителни сигнали за региона и света

През миналия уикенд външните министри на Китай, Япония и Южна Корея организираха три двустранни и една тристранна среща.

Те се състояха във значим подтекст, а точно изчерпателен рестарт на съдействието сред трите прилежащи страни. 

През юли Международният конгрес за съдействие сред Китай, Япония и Южна Корея възобнови присъствено дейностите за първи път след началото на пандемията от COVID-19, като изпрати явен сигнал, че контактите сред трите страни ще бъдат възобновени. От това насам съвсем всеки месец има срещи сред високопоставени дипломати, от които се вижда предпочитание за възстановяване на взаимоотношенията и обновяване на съдействието.

От прессъобщението след края на тристранната среща може да се види, че съдействието сред Китай, Япония и Южна Корея има капацитета да играе позитивна роля за мира и просперитета в региона на Североизточна Азия и в света. Съвкупното население на трите страни съставлява една пета от общото население в света, а общият им Брутният вътрешен продукт надвишава една четвърт от световния. Те демонстрираха, че могат да устоят на напън и да подтикват ролята на Азиатско-тихоокеанския район като стожер на сигурността и стопанската система. Това съдействие може да бъде и повратна точка за справяне с най-неотложните проблеми, пред които Китай, Япония и Южна Корея са изправени сега.

Дори да има общи планове обаче, искреността на Япония и Южна Корея, два значими съдружника на Съединените щати в Източна Азия, по отношение на Китай също въздейства върху триумфа на тези визии. Може да се чака, че в бъдеще Вашингтон ще се опита да попречи на напъните на Китай, Япония и Южна Корея да вървят един към различен. За Токио и Сеул не е невероятно да създадат верния избор, откакто отчетат ясно съществени си ползи. И актуалната среща на външните министри бе образец за това. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР