През изминалия уикенд беше публикуван смущаващ доклад от Axios след

...
През изминалия уикенд беше публикуван смущаващ доклад от Axios след
Коментари Харесай

US издание: Политиката на Байдън за войната в Газа руши репутацията на САЩ



През миналия уикенд беше оповестен объркващ отчет от Axios след телефонен диалог сред министъра на защитата Лойд Остин и неговия израелски сътрудник.

Според неназовани източници, оповестява изданието, в администрацията на Байдън нарастват опасенията, че израелското държавно управление желае да предизвика Хизбула да стартира по-широка районна война, която да обхване Ливан и други близки страни, както и да въвлече в нея Съединените щати.

Това е ясно увещание, че настоящата политика на администрацията на Байдън на безусловна поддръжка за войната на израелското държавно управление против Газа не носи със себе си никакви преимущества, а единствено дефекти във връзка с ползите на Съединени американски щати.

Избягването на нова война в Близкия изток е главен приоритет за президента Джо Байдън, който води акция за преустановяване на „ безконечните войни “ и изрази угриженост по отношение на потенциала на Съединени американски щати за бъдеща военна борба с Китай.

Всъщност, съгласно Axios, телефонното позвъняване на Остин през уикенда е било тъкмо с цел да изрази загрижеността си по отношение на израелските офанзиви в Ливан и „ нуждата да се ограничи спорът в Газа и да се избегне районна ескалация “. Съобщава се, че американски чиновници се пробват да предотвратят този резултат от началото на спора.

Освен пълномащабна война, поддръжката на Вашингтон за войната към този момент води до жертви на Съединени американски щати. Към понеделник американските и съдружните сили в Близкия изток са претърпели минимум 52 офанзиви от 17 октомври, като са ранени 56 бойци в Ирак и Сирия. В типичен случай на библейския принцип " око за око, заб за зъб " четири от тези офанзиви се случиха единствено предходната неделя в отговор на въздушните удари на Съединени американски щати против свързани с Иран групировки, които сами по себе си бяха отговор на по-раншни офанзиви напроирански милициите против американски цели в района поради поддръжката на Вашингтон за Израел.

В един миг дрон, изстрелян от подкрепяна от Иран формация, се разруши в американските казарми в иракска военновъздушна база, като не съумя да убие американски бойци единствено тъй като беше повреден.

Има малко по-големи ползи на една нация от елементарното обезпечаване на сигурността и сигурността на своите жители. Администрацията на Байдън сигурно мисли по този начин, защото неведнъж се е позовавала на жителите на Съединени американски щати, взети като заложници от Хамас, и е изяснила смисъла, която придава на тяхното безвредно завръщане. Въпреки това жителите на Съединени американски щати остават в капан в Газа, животът им е заплашен освен от безмилостната бомбардировка на Израел, само че и от обсадата, която сътвори опустошителна филантропична рецесия на територията.

Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-голям е рискът за живота на тези американци.

В същото време представители на администрацията към този момент предизвестяват, че войната ще разпали тероризма, тъкмо това, с което Съединените щати заплатиха през последните две десетилетия - хиляди животи и трилиони долари, пробвайки се да се борят с него. Държавният департамент на Съединени американски щати издаде предизвестие при започване на войната, че има нараснал „ капацитет за терористични офанзиви, демонстрации или насилствени дейности против жители и ползи на Съединени американски щати “.

Изтекъл бюлетин на разузнаването почти по същото време предизвестява, че филиалите на Хизбула и Ал Кайда приканват за офанзиви против жители и ползи на Съединени американски щати по отношение на спора и че гърмежът от 17 октомври в болница Ал-Ахли в град Газа - отговорността за който към момента не е открита - „ евентуално ще продължи да провокира социална реакция и проведени отговори “ (Оттогава израелската войска неведнъж нападна голям брой лечебни заведения в Газа).

Подобни предизвестия изобилстват. Министерството на вътрешната сигурност предизвести, че Съединените щати са „ в среда с нараснала опасност “ вследствие на войната. Директорът на ФБР Крис Рей сподели пред Конгреса, че „ голям брой задгранични терористични организации са призовавали за офанзиви против американците и Запада “ и че „ продължаващата война в Близкия изток е повишила опасността от офанзива против американците в Съединените щати до цяла “ друго равнище. "

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Чарлз К. Браун сподели, че невижданото кръвопролитие на цивилни евентуално ще сътвори повече бойци за ислямистките групировки.

Междувременно войната нанася дълбоки вреди на репутацията на Съединените щати, както съгласно чиновници от района, по този начин и вътре в самата администрация. Дипломатическа депеша, получена от CNN, гласи, че американските дипломати в арабските страни са предизвестили Съвета за национална сигурност на Белия дом, Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР, че с поддръжката на Байдън за войната Америка „ губи арабската общност за цяло едно потомство “.

Това изказване съвсем тъкмо повтаря това, което недоволни чиновници на Държавния департамент споделиха на HuffPost, че чуват от своите сътрудници от арабските държавни управления.

Съобщава се, че меморандум на противоречие, проведен от държавни чиновници, предизвестява, че фактът, че Съединени американски щати не подлагат на критика обществено Израел за нарушаванията му „ способства за районните публични усещания, че Съединените щати са преднамерен и непочтен артист, който в най-хубавия случай не предизвиква, а в най-лошия вреди на ползите на Съединени американски щати в международен мащаб. “

Всъщност Washington Post неотдавна заяви, въз основа на думите на анализатори и арабски публични лица, че поддръжката на Съединени американски щати за дейностите на Израел „ рискува трайни вреди върху позицията на Вашингтон в района и отвън него “ и е „ непрекъснат източник на търкания “. При обиколката на държавния секретар Антъни Блинкен в Близкия изток арабските водачи неведнъж обществено подлагаха на критика Съединените щати.

„ Длъжностни лица от арабския и световния юг са комплицирани от безразличието на Байдън към това по какъв начин неговото блокиране на апелите за прекратяването на огъня срутва позицията на Америка в международен мащаб “,. „ Арабски чиновници ми споделиха, че Байдън е нанесъл повече вреди на позицията на Америка в района, в сравнение с Джордж Буш с противозаконното си навлизане в Ирак. “

„ Цялата работа, която свършихме с Глобалния юг [за Украйна], беше изгубена “, сподели върховен посланик от Г-7 пред Financial Times при започване на войната. „ Забравете за разпоредбите, забравете за международния ред. Никога повече няма да ни слушат. ”

И въпреки всичко Байдън и други публични представители на Съединени американски щати неведнъж са определяли като висок приоритет отбраната и възобновяване на този световен ред, който съгласно администрацията е в основата на сигурността и просперитета на Съединени американски щати.

Твърдата поддръжка на Съединени американски щати за Израел нормално се оправдава въз основата на това, че макар цялата рецензия, отправена към Съединените щати по този въпрос, тя носи повече изгоди, в сравнение с дефекти за ползите на Съединени американски щати. Но е невероятно да се употребява този мотив за поддръжката на администрацията на Байдън за актуалната война на Израел, която нанася дълбоки вреди на репутацията на Съединените щати и рискува гибелта на безброен брой американци.

Бранко Маркетич е коментатор в списание Jacobin и създател на книгата " Човекът от през вчерашния ден: Делото против Джо Байдън ". Публикувал е във The Washington Post, The Guardian, In These Times и други

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР