През изминалия отоплителен сезон разликата между прогнозната и реално платената

...
През изминалия отоплителен сезон разликата между прогнозната и реално платената
Коментари Харесай

Инж.Стойнев: Налага се да се помисли и за въглищните централи, ползващи газ като спомагателно гориво

През миналия отоплителен сезон разликата сред прогнозната и действително платената от нас цена за природен газ ни коства към 15 милиона лв. под формата на неосъществен доход. При новото нарастване, което желае Булгаргаз, тази разлика ще надвиши 30 милиона лв.. Това са средства, които ни се поставят, само че няма да получим. Ако ги имахме, щяхме да разполагаме с повече благоприятни условия за вложения.

Това съобщи изпълнителният шеф на ТЕЦ- инж. Чавдар Стойнев.

„ Дали употребяваме природен газ като главно или спомагателно гориво не е толкоз значимо, а фактът, че тази сума би трябвало да влезе в себестойността. Не ми се мисли, каква би била действителната цена за потребителите. Ако и Брикел спре обогатеното гориво и цената на природния газ стигне тези висоти ще би трябвало сериозна държавна тактика, с цел да минем през рецесията, “, сподели той.

Топлофикация - Перник не получава обезщетения за цената на природния газ до този миг, тъй като го употребява като спомагателно, а не главно гориво. По решение на КЕВР тази разлика може да бъде съотнесена към идващ отоплителен сезон, само че това е тежест за семействата, каквато не биха могли да понесат. От друга страна е повече от ясно, че електропреносната система на Перник няма да издържи отопление единствено на електрическа сила. Затапването на радиаторите с оглед спестовност и прекосяваме към субсидираната електрическа сила за крайните консуматори ще докара до режим на тока.

Според шефа съществува действителна заплаха газовите топлофикации да спрат заплащанията за природен газ, защото няма да имат финансова опция да ги погасяват. По думите му в случай че не се изготви обезщетителна стратегия, евентуално предстоят банкрути.

„ В Перник може да е светнала първата крушка, само че може и тук първо да угасне. Ограниченията от предходния сезон ще ни се сторят оскъдни през идния без национална тактика “, сподели още изпълнителният шеф на ТЕЦ-а.

Асоциацията на топлофикационните сдружения в България към този момент се застъпи за ползите на централите и съобщи, че ще са нужни нови държавни обезщетения за сдруженията поради високите цени на природния газ. Според специалистите е нужна и промяна в новата регулаторна рамка, тъй като тя към този момент не отразява действителните цени на пазара.
Топлофикационните сдружения – въглищни или газови са значим фактор за енергийния баланс като производители на топлинна и електрическа сила. Изключването им от семействата като опция за отопление ще повлече след себе си редица проблеми, които ще задълбочат и без друго тежката енергийна и икономическа рецесия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР