През изминалата седмица ВМРО поиска ревизия на всички учебници. Партията

...
През изминалата седмица ВМРО поиска ревизия на всички учебници. Партията
Коментари Харесай

Лют дебат заради учебниците ни по история

През миналата седмица Вътрешна македонска революционна организация изиска проверка на всички учебници. Партията упорства Министерството на образованието да изготви отчет за наличието им. Повод за тези дейности даде замразяването на процедурата по одобряването на новите учебници по история за 10 клас. Причината - съгласно историци и учители уроците за тоталитарния режим са показани неточно и са пропуснати значими моменти от този интервал от историята ни.

В ефира на „ Събуди се” историкът проф. Красимир Богданов от Вътрешна македонска революционна организация съобщи, че от партията са поискали обзор на всички учебници, изключително тези по филантропичните науки, още напролет на 2018 година Тогава от просветното министерство ги уверили, че е формирана комисия и тя ще излезе със мнение до края на годината, само че това по този начин и не се случило.

„ Трябва да се промени концепцията за писане на учебници и наличието им. Конкретно по история би трябвало да се споделя истината, такава, каквато е била. Не би трябвало да се манипулира мнението на ученика”, разяснява проф. Богданов.

„ Не учебникът, а учителят е този, който преподава в класната стая. Но никой няма право да подменя наличие или да разгласява спорни текстове”, съобщи от своя страна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя счита, че създателите би трябвало да основат наличието по този начин, че то да дава отговор на заложените в образователната стратегия резултати.

Според зам.-министъра „ няма нищо неприятно в това да има повече авторски колективи”.

„ Недопустимо е за модерно общество да стартираме още веднъж да учим по идеологически учебници”, сподели още Михайлова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР