През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч регистрира

...
През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч регистрира
Коментари Харесай

4 случая на заразени с Хепатит А в Луковит и Ловеч

През миналата седмица Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ в Ловеч записва още четири случая на инфектирани с Хепатит А. Единият е на мъж от Ловеч, а другите три - на деца от 6 до 10 години в ромския квартал "Изгрев ", където досега са болни 66 деца на възраст сред 1-15 години, оповестяват от РЗИ.

От там показват още, че са завършени 39 фамилни огнища. В съвсем 80 % от фамилиите има висока огнищност с двама и повече болни. Болните се хоспитализират в Инфекциозно поделение на ловешката болница.

Инспектори на РЗИ са направили три инспекции на място в квартал "Изгрев ". Имало е и две срещи с представители на Община Луковит и здравния посредник за ориентиране на контактните към персоналния доктор за интензивно наблюдаване и проучване в границите на инкубационния интервал на Хепатит А от 45 дни. Извършена е инспекция в детската градина в квартала, която заради ремонтни действия, ще работи от 1 септември. Децата ще се одобряват след наложително показване на документ от персоналния доктор за липса на контакт със заразно заболели в фамилията.
Предстои работна среща с представители на Община Луковит, на образователните и детските заведения и персоналните лекари в града, поради началото на образователната година и за недопускане разрастването на епидемията, допълват от инспекцията.

С наставление до кмета на община Луковит е разпоредена огнищна стерилизация в домовете на болните и на избрани публични места, както и да се обезпечи постоянно сметоизвозване, разчистване и измиване на съдовете за събиране и предпазване на битови боклуци в квартала.

За епидемиологичния гърмеж и за медико-диагностични действия на общопрактикуващите лекари от град Луковит по отношение на профилактичните проучвания на контактните лица е известена Районната здравноосигурителна каса в Ловеч. За предприемане на ограничения в питателните обекти и обектите за търговия с храни на територията на града и квартала е направено писмо до Областната дирекция по сигурност на храните в Ловеч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР