През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността

...
През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността
Коментари Харесай

Андролова: Асен Василев целенасочено банкрутира държавата! Изчезнаха 9 млрд за 9 дни!

През миналата седмица имаше бурни диспути в Народното събрание за цената на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „ Сигурност на електроенергийната система “ е в действен недостиг. Загубите са се натрупали от разликата сред прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните излъчвания и по-ниските цени на пазара, както и от намаляващата цена на електрическата енергия.
Фондът е разполагал снатрупан остатък да се оправи с сходен проблем, само че през 2022 година, когато цената на тока скача до небето, средствата в размер на 1 милиарда 309 млн. лв. се изразходват изключително за поддръжка на бизнеса. През 2023 година Европейска комисия възвръща на Фонда 847 млн. лв., само че Асен Василев ги прибира за попълване на дупките в бюджета. Така Фондът е оглозган до дъно, няма буфер и не може да се оправи с разноските си при зародилия форсмажор в приходната част. Затова Народно събрание задължи финансовия министър да върне 1 милиарда лв. на Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.
За да си стъкми бюджета, Асен Василев прибра дивидентите на енергийните сдружения за 2023 година и неразпределената облага от минали години. Откакто е във властта Асен е пренасочил от енергетиката към бюджета 5 и половина милиарда лв., уточни в Народното събрание ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев. Това не е нелегално, само че е безконтролно и основава последици. Затова породи и ликвидната рецесия във Фонда по енергийна сигурност, тъй като гъвкавостта му е унищожена посредством източване на наличните пари, които служат за балансиране.
Политическа партия декапитализираха енергийния бранш. Имаме източване, отнемане от ликвидност, а оттова и в допълнение задлъжняване на сдруженията. И забележете парадокса!Асен Василев хем прибира парите на държавните енергийни сдружения, изсмуква ги през 2023 година, хем в същото време залага в ПВУ като цел през 2024 година практическото затваряне на някои от тях, като Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2.
Финансовият министър залага и това „ Булгартрансгаз “ и ЕСО да бъдат извадени от БЕХ, т.е. от предпазения лист за приватизация. С този ход Асен Василев дава опция при повишаване на задлъжняването във времето да се подвига и тематиката за раздържавяването на газопреносната и електропреносната система на България. Асен Василев хем източва енергийните сдружения и без тях нямаше да може да стъкми своя бюджет, хем в същото време ги поставя на дръвника за очистване.
Асен екзекутира равновесието в държавните финанси посредством самонадеяни, рисковани разходи. Политическа партия акцентират като мотив за възходящите задължения на страната това, че доста западни страни си живеят отлично с доста по-голямо задлъжняване като % от Брутният вътрешен продукт. Така че България можела да си разреши да задлъжнява. Само че западните страни имат мощни промишлености. Използвайки стопанските системи си, те могат при съответна стратегия да понижат внезапно задълженията си. А ние тичаме, без да знаем по какъв начин можем да се върнем.
Ако България влезе в дългова серпантина, тя няма стопански капацитет, с който може да укроти растеж на дълга, който потегля мощно нагоре. Срещу дълга, който западните страни си разрешават, стоят действителни стопански активи. А против нашия дълг, казано нагледно, стоят пенсиите на пенсионерите. Защото откакто Политическа партия взривиха газовия бранш, промишлеността в България стартира да се задъхва.
Индустрията изплаща цената на едно безконтролно ръководство на „ Булгаргаз “, което е обект на следствие от страна на ДАНС. Всички ние плащаме вкарването на медиатори в газовите доставки, реализирането на големи загуби от покупко-продажби на борсата, както и заробващата такса по дълготрайния контракт с БОТАШ. „ Булгаргаз “ губи голяма част от пазарния си дял сега и създава газова олигархия, която спонсорира политически планове. Най-същностната линия на Политическа партия е, че са брокери. Те прокарват частни корпоративни цели, които маскират като политика на промените. Но разрушаването не е промени. Пазарите сами по себе си не са положителни в реализирането на преходи и трасформации. Реформи към по-добро се реализират с волята на властта, в случай че е умна. Когато властта е разрушителна, смяната е злополука.
Народният представител от ГЕРБ Радомир Чолаков изведе забавна теза, че има система в дейностите на Асен Василев. Ето какво сподели той от трибуната на Народното събрание, на което има смисъл да се обърне внимание: „ Всички адвокати знаем какво се случва сега с правната ни система и какъв погром настава там. Това малко хора го схващат, само че в този момент всички ще схванат разгрома, който се случва в енергетиката.
Да проследим цялата система от дейности през последните две години. Тези насилствени вкарвания в ПВУ на неизпълними условия с аргумента, че ще получим европейски средства. Ние нито можем да осъществим тези условия без да банкрутира страната, нито можем да получим средствата. Абсолютно популистки, с цел да се купят гласоподавателите бяха вдигнати внезапно обществените разноски. Това повлече след себе си нуждата от взимане на задължения.
Изчезнаха 9 милиарда за 9 дни! Чуваме в този момент, че има несъбираемост на държавните вземания, вършат се подправени държавни доклади, доклади за държавния бюджет, манипулират се данни. И аз се запитвам, сътрудници, вие виждате ли логичност във всичко това? В „ Хамлет “ на Шекспир се споделя: „ Че е полуда, полуда е. Но има система в нея. “ И аз в действителност ви запитвам, вие зад тази полуда не виждате ли системата?! Какво се случва с тази страна?
Какво се случва с нейните финанси? Вие виждате ли, че ние вървим към фалит! И не виждате ли, че този фалит е безусловно целеустремено прокарван?! Преди една година попитах ние какво ще би трябвало да продаваме, с цел да връщаме задълженията, които трупаме?! Благодарение на гения на финансовия министър Асен Василев. Не виждате ли систематичните дейности?! И тази политическа рецесия, в която Асен персонално ни хвърли, е част от системата, неговата система, в това число да не влезем в еврозоната. Вижте общата картина, вижте логиката! Този човек има редовно държание тази страна да я банкрутира! И да я направи парий! Защо? Той знае. “
Асен Василев първо харчи, а след това мисли от кое място ще се вземат парите. Той е някаква композиция сред незадоволително познаване на материята „ обществени финанси “ и лукаво предпочитание това непознаване да се замита под формата на опозиция против досегашните правила в този бранш.
Асен Василев работи ден за ден. Днес да стъкми бюджета, през днешния ден да вдигне обществените разноски, през днешния ден да източи енергийните дружества… Но Асен няма дълготрайна визия за развиване на страната. Това прави активността му приключенска за него, а за България – съдбоносна и сериозна. Малкото потвърдени специалисти в региона на обществените финанси споделят за министъра, който ще поеме финансовото министерство след Асен Василев, само „ Господ да му е на помощ! “…
Калина Андролова, „ По ръба “, БНР
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР