През изминалата католическа Страстна седмица проявите на главата на Римокатолическата

...
През изминалата католическа Страстна седмица проявите на главата на Римокатолическата
Коментари Харесай

След здравните неволи: Папата отслужи литургии за Възкресение Христово, отправи и посланието Към града и света

През миналата католическа Страстна седмица деянията на главата на Римокатолическата черква папа Франциск се следяха под лупа поради наскорошния му престой в болница в Рим. Папата сполучливо се оправи с натоварения график, в който се редуваха аудиенции, литургии, ритуали и проповеди.

Страстната седмица стартира тъкмо след изписването на папата от римската клиника „ Джемели ”, където той бе лекуван с антибиотици от лека форма на бронхит. Там папата се озова на 29 март след общата визита, след която се почувства зле. Първоначално бе обявено, че той е признат за проучвания, само че след това стана ясно, че той има проблеми с дишането и че е диагностициран с лек бронхит. Франциск напусна клиниката на 1 април. По време на престоя си там той откри време и сили да посети детското онкологично поделение, с цел да се срещне с дребни пациенти, на които подари шоколадови яйца и да показа и пица с обгрижващия го в клиниката личен състав. На излизане от болничното заведение Франциск се пошегува пред струпалите се там публицисти, че към момента е жив. После поспря да поговори с феновете си, събрали се също там, замени закачки с някои от тях и утеши и прегърна млада фамилна двойка, изгубила детето си наскоро.

Последва препълнената с задължения стратегия на Страстната седмица, по време на която папата отслужи литургии за Палмова неделя, за Велики четвъртък, за Разпети петък, за Възкресение Христово, за Второ Възкресение, насочи великденското обръщение „ Към града и света ”. По време на тази натоварена седмица от католическия църковен календар папата организира и общата си визита и взе участие в ритуала на Велики четвъртък на измиване на нозете на 12 млади пандизчии от римски затвор. Заради студа обаче папата не можа за вземе присъединяване в шествието за Кръстния път, който се организира на Разпети петък в римския Колизей.

По време на всички литургии и проповеди Франциск прикани за мир по света, спирайки се по-специално на споровете в Украйна и Близкия изток. Той също по този начин насочи апел към духовниците да не не помнят задачата, с която са натоварени от Бог и да не я петнят, като се поддават на разделения и на клюки и клевети, да извършват призванието си на извор на милосърдието и на миротворчество, а не да се възприемат като бюрократи, стремящи се към покачвания и привилегии, показва Ройтерс. А елементарните миряни Франциск прикани „ да се освободят от ненужните движимости от дрешника на душата, от глупавите илюзии, от заместителите на вярата, да се погледнат с същинското си лице в огледалото, това лице, което даже и да е грозно, е обичано от Бога, да помнят, че раните няма да бъдат заличени посредством бягство в дрогата или в забравата, а да съзрат в тези рани вярата, която е онази добродетел, държаща хората на крайници, която се ражда и възражда от черните дупки на неопрадваните хорски упования ”, написа в. „ Република ”.

По време на всички тези църковни задължения папата изглеждаше във очевидно положително здраве. Но късият му престои в болничното заведение се трансформира дни наред в една от водещите тематики за медиите по целия свят. Много от тях „ рециклираха ” биографичните информации за Франциск, които бяха употребявали наскоро във връзка 10-ата годишнина от избирането му за папа, маркирано през месец март. Боледуването на Франциск стана мотив за редица медии да напомнят, че 86-годишният понтифик е с разтърсено здраве.

Той има продължителен ишиас, който той назовава шеговито „ неканена гостенка ”, като млад е изгубил част от белия си дроб поради плеврит, имал е краткотрайни кардиологични проблеми, проблеми с жлъчката, лекувал се е с акупунктура поради болки в гърба, а преди две години му бе отстранена част от дебелото черво поради дивертикулна стеноза. През януари папата загатна, че проблемите с дебелото му черво са се завърнали, отбелязва Франс прес. В последно време Франциск страда от болки в коляното, поради които се придвижва с бастун или най-често с инвалидна количка. Въпреки всичко това той съумява да резервира възприятието си за комизъм, показва Франс прес.

Но здравните проблеми на Франциск, най-много приемането му в болница, породиха още веднъж спекулации за неговото бъдеще отпред на Римокатолическата черква. Такива спекулации имаше и след интервенцията му на дебелото черво преди две години. През февруари самият Франциск призна, че е написал още през 2013 година писмо за отдръпване от поста при положение на неспособност да извършва папските си отговорности. Но в този момент папата споделя, че фактът, че има сходно писмо, не значи безусловно, че оставката на папите по здравословни аргументи ще стане нещо обикновено, тъй като Църквата се управлява с главата, а не с коленете. Предшественикът на Франциск – папа Бенедикт Шестнадесети, умрял през декември, се отдръпна преди 10 години от папския пост точно заради влошено здраве.

Сега спекулациите по отношение на бъдещето на Франциск идват най-много от неговите критици. „ Здравословните му проблеми дават О2 на традиционалистите, които показват Франциск като един слаб папа, като защитник на една доктринална визия за Църквата, която е прекомерно разхлабена, съгласно тях. Тези критици на „ метода Франциск ” биха желали да видят по какъв начин аржентинският папа се отхвърля от поста си ”, споделя Роберт Микенс, редактор на изданието „ Кроа ентернасионал ”.

Критиците на Франциск, които са почитатели на по-строгия способ на ръководство на папа Бенедикт Шестнадесети, не могат да простят на аржентинския йезуит и неговото релативно демократично отношение към разведените и наново женените и към хората с друга полова ориентировка. Още през юли 2013 година Франциск породи яд измежду традиционалистите с фамозната си фраза: „ Кой съм аз, с цел да осъждам ”, визирайки въпроса за половата ориентировка. В края на януари той акцентира в писмо, оповестено в католическия уебсайт „ Аутрийч ”, отразяващ ЛГБТ тема, че тези, които криминализират хомосексуализма, бъркат. През 2015 година пък когато Франциск прикани духовниците да демонстрират повече схващане към разведените и наново женените, се появиха клюки, че той страда от израстък на мозъка, които Ватиканът трябваше да опровергава, напомня Франс прес. „ Враговете на папата трансформират неговите здравни проблеми в полесражение, преувеличавайки някои информации и скалъпвайки чисто и просто други ”, споделя експертът по въпросите на Ватикана Якопо Скарамуци, представен от Франс прес.

Италианската организация АНСА пък избра по отношение на неотдавнашното заболяване на папата да напомни в какво се показва „ стилът Берголио ”, който го откроява от стила на предходните папи. Франциск, чието име преди да стане папа, беше Хорхе Берголио, избра да не живее в папския апостолически дворец, а в резиденцията за посетители „ Санта Марта ”, намираща се в рамките на Ватикана. Там той споделя трапезата си с други посетители на хотела, като от време на време участват и поканени бездомници. Папата обича и да излиза в Рим за изненадващи визити на музикални магазини, където си купува плочи. Този жанр той в реалност е донесъл от Аржентина, където като свещеник, а след това и кардинал в Буенос Айрес той имал навика да пътува с рейс до бедните квартали на града за среща с миряните.

Френското радио „ Франс енфо ” напомни, че негова тирада ще „ полети в Космоса ”. Става дума за прословутото му слово от 27 март 2020 година, което той произнесе застанал самичък на площад „ Свети Петър ” в разгара на повсеместния локдаун в Италия поради пандемията, възприето като обръщение на вярата за по-светли времена след ерата на коронавирус мрака. Тази тирада ще се озове в космоса под формата на нанокнига с размер 2 милиметра, която ще бъде „ натоварена ” в дребен спътник, планиран от Политехническото учебно заведение в Торино и оборудван със слънчеви панели. Той ще бъде изведен в орбита на 525 километра от Земята посредством ракетата „ Фалкон 9 ” на американската компания „ Спейс екс ”, която ще излети на 10 юни от военновъздушната база „ Ванденберг ” в Калифорния. Необичайната задача се назовава „ Сателит на вярата ” и е по избор на Ватикана и Италианската галактическа организация. Така за първи път слово на папата отива в Космоса.

Боледуването на папата последва огромен скандал, подбуден от появяването в обществените мрежи на основана благодарение на изкуствения разсъдък - в тази ситуация софтуера Мидджърни - фотография, на която папата носи първокласна канадка „ Монклер ” на стилната марка „ Баленсиага ”, напомня телевизия Бе Еф Ем. Снимката е дело на строителен служащ от Чикаго на име Пабло Хавиер, който я е основал просто за развлечение под въздействие на халюциногенни гъби. След това той изрази страдание поради стореното. Пабло Хавиер призна, че като е видял по какъв начин фотографията е станала шлагер в интернет за рекордно време, той се е почувствал като същински безсрамник, който популяризира подправени вести. „ Ужасяващо е в действителност по какъв начин хората сграбчват тези фотоси, мислейки, че са същински, без даже да си зададат въпроса дали това е по този начин ”, споделя той.

Не по-малка дискусия пристигна и от ритуала на Кръстния път на Разпети петък в Колизея, показват АНСА. По традиция той се състои там от 1964 година, като единствено през 2020 и 2021 година по време на коронавирус пандемията той беше сменен с обред на площад „ Свети Петър ”. Тази години папата не участва там поради студеното време, само че 20 000 души не се изплашиха от студа и почетоха събитието. Както всяка година Кръстният път в Колизея протече с 14 алегорични спирки, на които бяха отправени молебствия от особено поканени елементарни изстрадали хора от целия свят. Те описаха и в резюме историята си.

Тази година измежду страдалците имаше бежанци от Африка, хора претърпели спорове и рецесии в Латинска Америка и Азия, духовник малтретиран по време на войните в някогашна Югославия, монахини, претърпели ужаса на размирен набези в Африка, ученички, поробени от ислямисти. Сред страдалците имаше и млад украинец и руснак, които по време на 10-ата спирка на Кръстния път „ преплетоха историята си ”. Украинецът описа по какъв начин фамилията му е избягало от Мариупол в Италия, само че избрало след това да се върне в Украйна, където ситуацията остава тежко, а руснакът описа по какъв начин е изгубил брат си във войната в Украйна, а татко му и дядо му, мобилизирани също там, са в неопределеност. Това обаче породи гнева на украинския дипломат във Ватикана Андрий Юраш, който съобщи, че съветският участник в Кръстния път е пропуснал да спомене, че околните му, които той оплаква, са отишли в Украйна, с цел да избият околните на украинския участник в ритуалното шествие в Колизея.

Доста диалози породи и документалният филм с дълготрайност 83 минути, излъчен на 5 април в разгара на Страстната седмица по стрийминг платформата „ Дисни Плюс ” и озаглавен „ Амин. Франциск дава отговор ”, режисиран от испанците Хорди Еволе и Мариус Санчес. В него папата дава отговор в другарски и прям диалог на редица въпроси, задавани му от младежи на възраст сред 20 и 25 години от Испания, Сенегал, Аржентина, Съединени американски щати, Перу, Колумбия. А тематиките, които засягат, са за половата еднаквост, феминизма, ролята на дамата в църквата, аборта, миграцията, издевателствата от духовници, загубата на религия, полова ориентировка, секса. Лентата е снимана още през юни 2022 година, т.е. много преди престоя на папата в болничното заведение „ Джемели ”. Снимките са направени в постройка в квартала „ Пинето ” в Рим, по времето, когато папата е бил със мощни болки в коляното. Въпреки това той не се поколебава да отговори на много мъчителни и неуместни въпроси.

Във кино лентата той споделя, че като папа не получава заплата и приказва за битката си против, както той споделя, „ окисляването на църквата ”, при което тя стартира да гледа действителността от центъра, в който се намира, отдалечава се от хората, издигайки непреднамерено бариери сред себе си и тях, и губи възприятието за действителност.

Говорейки за миграцията, папата загатва за страни в Европа, в които има дребни градове или съвсем обезлюдени региони с пустеещи земи или със единствено към 20 възрастни поданици и които все пак не желаят да одобряват мигранти. Папата се афишира и против това публично схващане, пропито от колониалния модел, което предизвиква трафика на хора и културата на робството, прикривана от миграционни политики, които не се пробват да одобряват и да интегрират мигрантите. Франциск добавя, че Църквата е приела срамното си минало, в което е сътрудничела на колониализма и това е помогнало за нейното филтриране, което той е подел.

Относно аборта Франциск споделя, че дамите, които са създали аборт и са белязани надълбоко от това, би трябвало да бъдат придружавани след това от църквата, само че добавя, че това е напълно друго нещо от оправдаването на самия акт на аборта и от легитимирането на елиминирането на един човешки живот, с цел да се позволи казусът с нежеланата бременност.

За издевателствата от духовни лица над малолетни, Франциск акцентира във кино лентата, че ще се бори в никакъв случай да не оjпада отминалостта за сходен жанр закононарушения. А в отговор на въпрос дали в Църквата има място за половото разнообразие, папата дава отговор, че всеки човек е Божие чедо, че Бог не отхвърля никого, че Бог е бащата и че той самият няма правото да гони никого от Църквата и да затваря вратите й за никого. Франциск насочва и рецензия към тези, които предизвикват езика на омразата и оправдават посредством Библията изключването от църковната общественост на ЛГБТ придвижването.

Във кино лентата Франциск приказва и за морала на обществените медии, който зависи от това защо се употребяват те. А тези, които са подвластни от порнографията, той съпоставя със подвластните от дрогата, която принизява духовно хората.

В диалога папата визира и тематиката за половия акт. „ Сексът е едно от най-хубавите неща, които Бог е дал на индивида. Сексуалното изложение е едно благосъстояние. Следователно всичко, което понижава същинското полово изложение, принизява и теб и води до обедняването на това благосъстояние у теб. Сексът има своята динамичност, има своята причина за битие. Изразяването на любовта е евентуално централната точка на половата интензивност. Следователно всичко, което го лишава от част от това (негово предназначение) и което му лишава тази посока, омаловажава половия акт ”, разяснява Франциск в отговор на неуместния въпрос какво мисли той за самозадоволяването, отбелязва италианското издание на „ Ватикан нюз ”, разгласило цялостния текст на диалога на папата с младежите в излъчения документален филм.

В края на този диалог Франциск споделя, че най-голямата демонстрация на кураж е тази да изоставиш това, което ти вреди и да се дистанцираш от него, съобщи Българска телеграфна агенция. Любопитното тук е, че папата споделя това в отговор на роман на госпожица, която споделя, че е изгубила вярата си след години на корист с власт и психически тормоз, на които тя е била жертва, до момента в който е била член на религиозна общественост.

Разговорът в документалния филм евентуално ще налее в този момент още повече масло в огъня на рецензиите против Франциск, само че за феновете му несъмнено той го показва в още по-човешка светлина в миг, в който хората видяха, че и богоизбраните, като папата, могат да имат моменти на здравословна уязвимост.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР