През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата

...
През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата
Коментари Харесай

Радев: Председателството отваря една нова врата за нас


През миналата година се управлявах от ясното схващане, че нашата външна политика би трябвало да се образува тук, в София. Това съобщи президентът Румен Радев по време на обичайния за началото на годината банкет за ръководителите на дипломатическите задачи.

"Тя би трябвало да се основава на неприкритост, праволинейност и предвидимост, с цел да печели другари и сътрудници на всички места по света. На тази основа би трябвало да се развиват връзките ни с всички останали страни ", акцентира Радев.

С настъпилата 2018 година той благодари за извънредно резултатната активност и съдействие през миналата година.

Благодаря ви и за всичко, което вършиме за развиването на двустранните връзки сред България и всички страни, които представлявате, обърна се президентът.

„ От 1 януари България пое председателството, което за нас по едно и също време, е предизвикателство, само че и голяма отговорност и опция. Очакват ни напрегнати месеци, само че ние имаме ясни цели и цели. България би трябвало да бъде основател на значими диспути, които да търсят консенсус и рационални решения по доста значими тематики от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се водим, са взаимност и сигурност “, сподели Румен Радев.

„ Важно за Европейски Съюз и понижаване на разликите и икономическо развиване и виталния стандарт. Едно от огромните провокации е да търсим баланс за стратегическите цели и за въпроси, които не търсят отсрочване, като мигрантската рецесия и бюджетът на Европейски Съюз. Що се отнася до кохезионните фондове въпросът не е дали, а по какъв начин те да бъдат продължени по един най-ефективен и ефективен метод. Уникалното притежание на Европейски Съюз е солидарността. Трябва да работим по този начин, че тя да бъде непокътната и развиван “, посочи Радев.

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани. „ Ние твърдо стоим зад този приоритет. Без да обърне внимание на този район Европа не може да бъде мощна и единна.

Европейското предопределение на страните от Западните Балкани не предстои на полемики въобще, само че когато водим този спор, би трябвало да бъде ясно, че оценката се основава на самостоятелните достижения на всяка една страна, означи Румен Радев.

Той сподели, че българското председателството на Съвета на Европейски Съюз е по едно и също време и предизвикателство, и отговорност, и голяма опция. Председателството отваря една нова врата за нас. Наред с него, значимите въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Очакват ни напрегнати месеци, само че ние имаме ясни цели и цели. България би трябвало да бъде основател и модератор на значими диспути, които да търсят консенсус и рационални решения по доста значими тематики от дневния ред на Европа.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз не значи, че то следва напълно дневния ред на нашата външна политика, уточни още президентът.

Според него честите рецесии в района на Близкия Изток постановат групови подходи за тяхното разрешаване. България като външна раница на Европейски Съюз, е извънредно заинтригувана от бързото контролиране на споровете в Сирия и Йемен, от ликвидирането на остатъците от ислямска страна “, сподели президентът.

„ Предизвикателствата пред нас са много-сигурността, климатичните промени, битката с религиозната радикализация, бедността. Може да реализираме триумф единствено и само, в случай че работим дружно и кажем не на насилието и не на дискриминирането “, заключи Радев. Ангажирани сме да работим ръка за ръка за едно бъдеще без войни, разделения и окупации, сподели доктор Ахмед Ал Мадбух, ексклузивен и пълномощен дипломат на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България. Той пожела триумф на председателството.

Ценностите, от които се ръководим, са взаимност, политическо единение, сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на разликите в икономическото развиване и виталния стандарт сред Изтока и Запада, Севера и Юга, означи Румен Радев.

По думите му едно от огромните провокации е да търсим баланс в едновременното слагане на масата на стратегическите дълготрайни цели за Съюза и въпроси, които не търпят отсрочване - като мигрантската рецесия, защитата на външните граници на Европейски Съюз, дебатите към Многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет вследствие на Брекзит и по какъв начин той ще бъде уравновесен, тъй че да не страдат обществените политики и сигурността на Европейски Съюз.

За кохезионните фондове президентът Радев съобщи, че въпросът не е дали, а по какъв начин те би трябвало да бъдат продължени по най-ефективен и ефективен метод. Уникалното притежание на Европейски Съюз е солидарността, добави президентът.

/fakti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР