През изминалата 2023 г. корупцията в България е достигнала нов

...
През изминалата 2023 г. корупцията в България е достигнала нов
Коментари Харесай

Завладяната държава. Как корупцията в България достигна нов връх

През миналата 2023 година корупцията в България е достигнала нов връх за последните над две десетилетия. Мерките за противопоставяне не са задоволителни. Бизнесът страда.

Това са част от изводите в последния за равнищата на корупцията в България - „ Завладяната страна: В търсене на антикорупционни резултати “, оповестен във вторник. Той е на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) и е основан на данните от Системата за мониторинг на корупцията, основана от ЦИД през 1998 година

Според последните данни близо 35% от жителите оповестяват, че през 2023 година им е бил желан рушвет, а 30% признават, че са взели участие в корупционни покупко-продажби. Причините за високите равнища са доста и се простират от неефективните антикорупционни ограничения до съветското икономическо въздействие.
Нормализиране на корупцията
Изследването демонстрира, че равнищата на корупция са във напредък от 2011 година насам. Трите години с най-високи равнища на административна корупция са 1999 година, 2014 година и 2023 година
 The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

В отчета на ЦИД се показва още, че не са подхванати дейности и във връзка с " най-елементарни нарушавания на правосъдната нравственос от
висши ръководители ".

Една от главните спънки пред наказването на корупцията по високите етажи е, че " на процедура изходът на делата зависи в доста по-голяма степен от прокуратурата, в сравнение с от съда ". Също по този начин контролните и регулаторни органи не са в положение и/или не желаят да събират и показват качествени доказателства, които да могат да бъдат употребявани в съда ".
Увеличено съветско въздействие
На фона на вътрешнополитическите фактори за високите равнища на корупция в България се отличава и един интернационален - Русия . Според изследването0 " България е една от най-засегнатите и уязвими страни в Европа във връзка с зловредното икономическо и политическо въздействие на Русия ".

Основен инструмент на икономическо въздействие от страна на Москва остава съветската " Лукойл-България " - най-голямата компания в българската стопанска система, която " не се преценява с митнически разпореждания и антимонополно законодателство ".

Българското държавно управление също е спомогнало за съветските облаги в България с дерогацията, която си обезпечи през 2022 година, от европейската възбрана за импорт на съветски нефт. Миналата година, че това изключение е довело до свръхпечалби за " Лукойл " през 2022 и 2023 година
Тенденциите в бизнеса
Според ЦИД нарастването на равнищата на корупция в бизнеса е сходно на това при жителите. Според данните през 2023 година за първи път присъединяване в корупционни покупко-продажби е по-голямо от корупционния напън.


Най-склонни към предоставяне на рушвет се оказват дребните предприятия с личен състав сред 10 и 49 души, като 35% от тях споделят, че са взели участие в корупционни покупко-продажби. Друг проблем са публичните поръчки, при които над половината участници считат, че корупцията им е попречила да завоюват контракт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР