През идващата зима Украйна ще се сблъска с продължителни изключвания

...
През идващата зима Украйна ще се сблъска с продължителни изключвания
Коментари Харесай

Ройтерс: Дълги нощи без топло и светло - Украйна влиза в зимата с разбита енергосистема

През идващата зима Украйна ще се сблъска с продължителни изключвания на тока на фона на съветските ракетни и безпилотни офанзиви, които към този момент направиха украинската енергийна система по-малко устойчива, в сравнение с беше преди година, написа Reuters, представена от УНИАН.

„ Хиляди инженери работиха през летните месеци, с цел да поправят разваленото съоръжение, а усъвършенстваната противовъздушна защита би трябвало да понижи въздействието на ракетните офанзиви “, написа Ройтерс.

Въпреки това, не е имало задоволително пари или време за довеждане докрай на подготовката за зимата, което значи повече дълги нощи без ток, топлота и вода за милиони украинци и повече проблеми за бизнеса и стопанската система като цяло.

„ Много (усилия) бяха положени просто за ремонт на това, което беше разрушено. И успяхме ли да създадем спомагателна резистентност? В по-добро състояние ли сме, в сравнение с бяхме предходната зима? Не мисля по този начин. Положихме доста старания, само че те би трябвало да продължат “, сподели Маркус Липолд, началник на енергийната група в отдела за разширение на Европейския съюз.

През юни Организацията на обединените народи пресметна, че потенциалът на Украйна за произвеждане на електрическа енергия е понижен до към половината от равнището си преди пълномащабното навлизане на Русия. От близо 37 гигавата (GW) повече от 19 GW са унищожени или развалени. Киевското учебно заведение по стопанска система оцени директните вреди върху енергийната инфраструктура на Украйна към юни на 8,8 милиарда $.

„ През последния отоплителен сезон, който продължи от октомври до март и през който температурите паднаха много под нулата, елементарният украинец, който живее надалеч от фронтовата линия, прекара към 35 дни без електричество “, написа английската организация.

Какво е положението на енергетиката?

Главният изпълнителен шеф на енергийната компания DTEK Дмитрий Сахарук сподели пред Ройтерс, че компанията е направила обширни ремонтни действия преди зимата, само че някои енергийни блокове изискват повече време за възобновяване заради огромни вреди.

„ Разбира се, можем да кажем, че равнището на надеждност ще бъде по-ниско (от предходната година) “, сподели той.

В същото време Сахарук означи, че DTEK е конфигурирала чували с пясък, бетонни блокове, габиони и антидронови решетки за отбрана на енергийните блокове. Премиерът на Украйна Денис Шмиhал сподели, че сходни ограничения се ползват в цялата страна.

Шмигал сподели също, че седем енергоблока на атомните електроцентрали са подготвени за зимата, а други два са в последния стадий на ремонт. Около 60% от производството на електрическа енергия в Украйна предходната година идва от нуклеарна сила.

Ръководителят на NEC Ukrenergo Владимир Кудрицки сподели, че главната мрежа, една от най-повредените елементи на енергийната система, към този момент е подготвена за зимни натоварвания.

" Енергийната система не е толкоз надеждна и с по-малък авариен потенциал, в сравнение с беше преди ракетните офанзиви. Но в това време съветският гнет към този момент няма да бъде изненада и всички се готвят за него ", сподели той.

Украйна също е натрупала задоволително ресурси от газ, за ​​да преживее зимата без импорт за първи път от независимостта си през 1991 година, сподели основният изпълнителен шеф на Нафтогаз Алексей Чернишов пред Ройтерс.

Сред другите ограничения за подсилване на енергийната резистентност на Украйна, държавното управление предприе първите стъпки към децентрализация на енергийния бранш.

Освен това някои компании и градове започнаха да уголемяват личния си потенциал, обръщайки се към дребни възобновими енергийни източници и инсталирайки генератори, където е допустимо. Украински компании и физически лица са внесли десетки хиляди генератори, макар че спорадичните съветски офанзиви против петролни депа заплашват доставките на гориво за зареждането им.

Подготовка за зимата

Украинските енергетици не престават да приготвят енергийната система за отоплителния сезон, който съгласно украинските управляващи ще протече в изискванията на съветска експанзия. Така неотдавна след ремонт беше пуснат в употреба 100 MW енергоблок.

Освен това японското държавно управление трансферира на Украйна два мощни трансформатора, които могат да обезпечат светлина на 500 хиляди украинци.

Според ръководителя на пресцентъра на Южните отбранителни сили Наталия Гуменюк руснаците натрупат високоточни ракети за офанзиви на сериозна инфраструктура през есента и зимата.

Според премиера на Украйна Денис Шмигал украинската система за Противовъздушна отбрана е станала още по-всеобхватна и опитна: до зимата тя ще бъде още по-силна, по-силна и по-ефективна. Освен това е построена многостепенна отбрана на енергийните уреди: пасивна и дейна.

Според Шмигал украинският енергиен бранш е подготвен на 80% за зимата.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР