През годините Катар е поставил множество рекорди на Гинес и

...
През годините Катар е поставил множество рекорди на Гинес и
Коментари Харесай

Катар счупи 10 световни рекорда на Гинес през 2022-а

През годините Катар е сложил голям брой върхове на Гинес и сложи връх като първата страна от Близкия Изток, която е хазаин на Световната купа по футбол. И до момента в който чакаме с неспокойствие финала на най-голямото футболно съревнование в света на 18 декември, дано разгледаме формалните трофеи на Гинес, които Катар завоюва тази година.

Най-дългата климатизирана пътека навън

На 17 октомври 2022 година наскоро откритият парк " Ум Ал Сенем " получи купа на върховете на Гинес за това, че има " Най-дългата климатизирана пътека навън ".

1143-метровата пътека за вървене и тичане в публичния парк, която беше публично открита на 1 ноември 2022 година, е петият план на Управлението за публични поръчки (Ashghal), който е почетен с връх на Гинес.
За да се насърчат хората да спортуват и да се разпространява здравословният метод на живот за всички, пистата поддържа температура от към 26 градуса по Целзий.

Най-голямото хранилище за електрически рейсове

Автобусното хранилище " Лусаил ", което разполага с място за до 478 рейса, е издигнато от Министерството на превоза и Управлението за публични работи (Ashghal), което им носи купата " Най-голямото електрическо автобусно хранилище " от Световните върхове на Гинес.

В депото за електрически рейсове са употребявани 11 000 фотоволтаични слънчеви панела, които всеки ден генерират 4 мегавата електрическа енергия за обслужване на постройките, което го прави единственото хранилище за рейсове, захранвано със слънчева сила в Близкия изток.

Освен това, то разполага със профилирано пространство за електронните рейсове за бърз автобусен превоз (BRT) - най-новият тип публичен превоз в Катар. То се състои от 24 многофункционални здания, в това число жилища за служащите на депото, с потенциал за 1400 души.

Най-голямата дума с пластмасова бутилка

В чест на " Седмицата на устойчивото развиване на Катар " през 2022 година Центърът за преработване и стабилно развиване на морския бряг разгласи конкурс, в който участниците трябваше да сформират думата " КАТАР ", употребявайки единствено рециклирани пластмасови бутилки за вода.

Участниците се придържаха към точни указания, с цел да изградят думата от 14 183 пластмасови бутилки, за което получиха купата " Най-голямата дума от пластмасови бутилки ", която е връх на Гинес.

На 15 октомври 2022 година Катар счупи предходния връх от 5 387 бутилки, подложен през 2021 година, и сложи нов връх.

Най-много езици, употребявани в щафетата за четене

В Музея за ислямско изкуство е проведена щафета за четене на 12 октомври 2022 година (MIA). Уникален аспект на това упражнение беше, че всеки участник прочете най-малко един ред от " Малкият принц " на Антоан дьо Сент-Екзюпери на език, друг от този на предходния четец.

В резултат на това бяха прочетени общо 55 езика, което разреши на МИИ да счупи предходен връх на Гинес! Пълното четене лиши един час и 19 минути, а в сполучливия опит участваха 177 читатели, съдии и други

Най-голямото състезание по падел

Padel IN Qatar, посредством Qatar Rail Open, към този момент държи международния връх на Гинес за " Най-голямото състезание по падел ", откакто стана хазаин на най-голямото съревнование по падел в историята.

Целта на върха, съгласно Padel IN, е да се подчертае забележителното население на падел, което съществува в Доха. В събитието, което продължи седем дни, участваха 778 състезатели - всички мъже, дами и юноши.

Б.а. - Паделът е спорт с ракети основан през 1969 година в Мексико. Играе са по двойки на корт, който е с една четвърт по-малък от този за тенис и с топки сходни на тези за тенис, само че с ракета с плътна глава, без кордаж и пай грип. Има стени, което го приближава до скуоша, а сервисът се извършва изпод, което пък е детайл, непосредствен до бадминтона. Резултатът се брои като в тениса на корт. Паделът е считан за най-бързо развиващия се спорт в света.

Най-бързо нанагорнище на Еверест и К2 с спомагателен О2 (жена)

Шейха Асма бинт Тани Ал Тани, алпинистка от Катар, е счупила голям брой върхове. Тя влезе в историята, като стана първият арабин, изкачил шест от международните осемхилядници. На 21 юли 2022 година шейха Асма сложи нов международен връх за " най-бързата жена, изкачила Еверест и К2 с спомагателен О2 ".

Върховете Еверест и К2 са изкачени от шейха Асма за 56 дни (27 май - 22 юли 2022 г.). Тя се надява да реализира " Големия шлем на откривателите " посредством своето странствуване " Отвъд границите " и е единствено на един връх разстояние от това. Тя също по този начин се надява да въодушеви и покаже на другите, изключително на дамите и младежите, че всичко е допустимо, в случай че се движиш напред със пристрастеност и увереност.

Най-много извоювани златни медали на Световни шампионати по лека атлетика в скока на височина (мъже)

Мутаз Еса Баршим от Катар, прочут като " Златния сокол ", печели надпреварата по скок на височина на Световното състезание на ИААФ в Лондон през 2017 година със скок от 2,35 м. По сходен метод той завоюва и златен орден на проведеното от ИААФ Световно състезание в Доха през 2019 година с победната височина от 2,37 м.

А в Орегон, Съединени американски щати, където се организира Световното състезание по лека атлетика през 2022 година, Мутаз още веднъж преодоля 2,37 м, с цел да заеме първото място. Великият скачач на височина от Катар държи международния връх на Гинес за " най-вече извоювани златни медали на международни шампионати по лека атлетика в скока на височина (мъже) " с тези три златни медала от три следващи международни шампионати!

Най-големият външен 360° екран

Факелът в Доха е артикул на огромен архитектурен, механически и софтуерен план. Първоначално е конструиран и изваян по този начин, че да прилича голям факел за 15-те Азиатски игри през 2006 година и е прочут като подобен.

На 31 май 2022 година е подложен връх на Гинес за " най-големия външен 360-градусов екран " по цялата дължина на кулата, макар че тя не е най-високата структура в света.

Дисплеят е с повърхност от 11 345 кв. м (112 116 кв. м и 81 кв. инча). Постижението е прието на 13 юни 2022 година, когато дисплеят е публично открит и е прожектиран филм, популяризиращ Световната купа в Катар 2022, допълнен от театър с фойерверки и лазерно шоу.

Най-високата свободностояща 3D принтирана кула

Технологиите в действителност се развиват бързо, както демонстрира павилионът на Катар на ревюто Floriade Expo 2022, което ще се организира в Нидерландия. Многобройните кули от гълъби в Катар послужиха като ентусиазъм за приноса на Катар към Експото, което беше на тематика " Пустинно гнездо ".

Кулата е издигната от катарски екип благодарение на технологията за 3D принтиране и е висока 12,1 м, като счупи предходния връх за " най-висока кула, направена от 3D принтиран бетон ". Изграждането на структурата е лишило към 100 часа и е издигната от устойчиви материали и бетон.

Най-много националности в един урок по йога

114 фенове на йога от всички националности участваха на урока, проведен от Индийския състезателен център към посолството на Индия. Всеки участник носеше табелка, която представяше родната му нация. В продължение на 40 минути участниците практикуваха по едно и също време разнообразни йога пози и пози на закритото футболно игрище на Aspire Academy.

Организаторите на събитието го организираха в опит да надминат предходния връх от 112 националности в един клас по йога, само че също по този начин желаеха да съберат хора от разнообразни страни и да отпразнуват мултикултурния метод на живот в Катар и идното Световно състезание по футбол в Катар.

Бонус: Най-голямата футболна топка в света

През 2010 година Катар сполучливо отбрани кандидатурата си, с цел да получи правото да бъде хазаин на Световното състезание по футбол през 2022 година, с което стана първата близкоизточна страна, която го направи. След като получи това отличие, Катар продължи и през 2013 година сложи още един връх на Гинес, като конструира най-голямата футболна топка в историята!

Проектът е основан и финансиран от Doha Bank в чест на идното домакинство на Световното състезание по футбол през 2022 година, както и на възходящата роля на страната в интернационалния футбол.

Първоначално топката е конструирана в Пакистан от 15 служащи в продължение на четири поредни седмици, като са употребявани същите съставни елементи, които са нужни за изработката на достоверна футболна топка, в сходство със спецификациите на ФИФА.

След това тя беше издута и превозена до Катар, където беше показана на паркинга на хипермаркет " Лулу " на " D-Ring Road ". Футболната топка счупи предходния връх с повече от 2 метра и 200 кг, като имаше обиколка 38,30 м (125 фута, 8 инча) и тежест 960 кг!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР