През февруари общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши

...
През февруари общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши
Коментари Харесай

Отчитат отслабване на икономическите и бизнес нагласи в България

През февруари общото икономическо доверие в Европейския съюз се утежни до ново двегодишно дъно, до момента в който аналогичният показател на Европейската комисия за България доближи най-ниско равнище от май 2016-а година, демонстрират резултати от последното бизнес изследване на европейските управляващи в Брюксел, осведоми БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в Европейски Съюз, се намали през февруари до 105,3 пункта от 106,2 пункта месец по-рано и за разлика от аналогичния показател на еврозоната означи по-рязък спад до най-ниско равнище от септември 2016 година.

По-рязко утежняване на бизнес настройките в границите на целия Европейски Съюз се дължи в най-голяма степен на трагичен спад на съответния показател на най-голямата стопанска система отвън еврозоната в лицето на Обединеното кралство (спад с 4,5 пункта) при известно усъвършенстване в Полша (с 1,4 пункта), която е втората по значителност европейска стопанска система отвън единния валутен блок.

Последното изследване на Европейската комисия за Европейския съюз за февруари записва намаляване на доверието на мениджърите в съвсем всички водещи браншове с най-солиден спад в областта на услугите (понижение до 7,1 от 8,4 пункта), следван от индустриалния и промишления бранш (понижение до -0,2 от 0,7 пункта през януари) и на бизнес настройките в строителството (до 4,3 от 5,4 пункта). Повишение е регистрирано само при търговията на дребно (до 0,3 от -0,7 пункта).

През февруари показателят на потребителското доверие в 28-те страни на Европейски Съюз се увеличи до -7,2 пункта от -7,8 пункта при започване на годината.

Подобно на общия индикатор на Европейска комисия за икономическото и бизнес доверието в Европейски Съюз, съответния показател за България също означи внезапно намаляване през февруари до 104,0 пункта от 105,4 пункта през януари, достигайки най-ниско равнище от май 2016-а година. Трябва да се има поради, че в края на пролетта на 2018-а година (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна доближи посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо равнище от септември 2008 година, когато беше разгарът на световната финансова и икономическа рецесия.

Въпреки последвалото оттегляне от този посткризисен връх, показателят за нашата страна продължава да се задържа трайно над значимото равнище от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Отслабването на бизнес настройки в нашата страна през февруари е вследствие на утежняване на доверието на българските мениджъри в индустриалната и промишлена сфера (спад на съответния показател до -0,8 от 2,4 пункта) и в строителството (до 16,8 от 19,5 пункта) при усъвършенстване в бранша на услугите (отскок до 14,8 от 13,0 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България пък се намали през февруари до -26,6 пункта от 26,0 пункта през януари, доближавайки още веднъж неговото многогодишно дъно от -27,2 пункта, достигнато през ноември 2018-а година (най-ниско равнище от юли 2015 година).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР