През февруари 2023 г. общият показател на бизнес климата се

...
През февруари 2023 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

НСИ отчита подобряване на бизнес климата

През февруари 2023 година общият индикатор на бизнес климата се покачва с 1.4 пункта по отношение на предходния месец. Подобрение на индикатора се следи в индустрията, строителството и бранша на услугите, а в търговията на дребно резервира нивото си от януари.
Промишленост
Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ нараства с 1.3 пункта вследствие на усъвършенстваните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

Според тях през последния месец има известно нарастване на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса, не престават да са свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, посочени надлежно от 56.4 и 31.4% от предприятията.

Според последната анкета делът на мениджърите, които не престават да чакат продажните цени в бранша да се усилят през идващите три месеца, е 17.1%.
Строителство
През февруари съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се усилва с 1.0 пункт, което се дължи на по-благоприятните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната интензивност през идващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ остават най-сериозните спънки за активността на предприятията, като по отношение на януари се регистрира усилване на отрицателното въздействие на първия и третия фактор.

Относно продажните цени в строителството 31.9% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.
Търговия на дребно
Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ резервира нивото си от предходния месец. Очакванията на търговците на дребно за бизнес положението през идващите шест месеца остават оптимистични.

Прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците, през идващите три месеца се усъвършенстват.

Основните проблеми за бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, въпреки през последния месец да се записва понижение на негативното им влияние.

Според анкетата 30.2% от търговците на дребно чакат продажните цени да се усилят през идващите три месеца.
Услуги
През февруари съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ нараства с 3.1 пункта. Оценките на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията са удобни. Очакванията им за идващите шест месеца са оптимистични.

Позитивни са и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца.

Несигурната икономическа среда остава главното усложнение за активността на предприятията. В съпоставяне с предходния месец се регистрира намаляване на отрицателното ѝ въздействие. На второ и на трето място са конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ.

Относно продажните цени в бранша 20.5% от мениджърите предвиждат те да се покачат през идващите три месеца.

Източник: НСИ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР