През дванадесетте години децата с всеки изминал ден се доближават

...
През дванадесетте години децата с всеки изминал ден се доближават
Коментари Харесай

Най-важното за вашето дванадесетгодишно дете

През дванадесетте години децата с всеки минал ден се приближават до пубертета и тийнейджърството. Добрата вест е, че измененията се случват постепенно, което ви дава опция да се подготвите за тях. Очаквайте мощни страсти, бунтарско държание и чести разногласия. Детето, което постоянно сте познавали, ненадейно ще стартира да се трансформира в един дребен възрастен човек.

Ето какви промени ще настъпят в неговото физическо, прочувствено, обществено, езиково и когнитивно развиване.

Физическо развиване

В тази възраст множеството девойки и момчета навлизат в пубертета. Кога тъкмо ще настъпи той за вашето дете обаче зависи от генетиката, пола и редица други фактори на околната среда. Несъмнено това е интервал на голям брой физически промени и ускорено развиване.

При девойките ще забележите напредък на гърдите, окосмяване под мишниците и несъмнено, начало на менструацията. При момчетата пубертетът стартира с окосмяване под мишниците и по лицето, мускулен напредък и разновидност на гласа, който става по-нисък и по-плътен.

Въпреки че тези промени са физически, те могат да окажат психическо влияние върху вашето дете. За доста дванадесетгодишни тези промени са стресиращи и ги карат да се усещат неловко. Те стартират да се концентрират само върху тях и стават безпокойни.

Разговорите с вашето дете за пубертета ще му оказват помощ да мине през този интервал по-лесно. Ако към момента не сте го създали, в този момент е моментът да з

Емоционално и обществено развиване

Тийнейджърските страсти не са смешка. През идната година ще усетите какъв брой мощни и променливи могат да бъдат те. Дванадесетгодишните обичат родителите си, само че в тази възраст не ги слушат и постоянно им се опълчват. Приятелите стават по-важни от всичко и децата държат най-вече на тях.

В този интервал дребните стартират да откриват своята еднаквост. Те изследват тематиките, които ги интересуват, желаят да бъдат самостоятелни и независими. Когато срещнат проблем, търсят свое лично решение, вместо да питат възрастните за помощ.

За децата е значимо да усещат, че принадлежат към дадена група, че са част от дадена общественост. Това може да бъде класът в учебно заведение, някое извънкласно занятие, тяхното занимание или спортът, който харесват.

Също по този начин дванадесетгодишните стартират да откриват своите лидерски умения. Може да насърчите развиването на тези техни качества, като ги включвате във вземането на решения вкъщи. Понякога може да им давате те да изберат какво да сготвите за вечеря или къде да отидете през уикенда.

Езиково и когнитивно развиване

В тази възраст нереалното мислене, правенето на логичен връзки и разрешаването на проблеми стават все по-лесни за децата. Те развиват способността си за дълготрайно обмисляне и стартират да преглеждат обстановките от разнообразни гледни точки.

апочнете намерено да говорите с него за естествените физически промени, които ще настъпят и по този метод да го подготвите за тях.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР