През деня облачността в страната ще е предимно значителна. След

...
През деня облачността в страната ще е предимно значителна. След
Коментари Харесай

Времето се разваля в почти цяла България

През деня облачността в страната ще е най-вече забележителна. След обяд на доста повече места ще се развива купесто-дъждовна облачност и чакаме да паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно, като по-интензивни ще са явленията в Западна и Централна България. Почти без превалявания ще се задържи над крайните югоизточни региони от страната.

Максималните температури ще се намалят и ще са сред 27-28°С в западните региони и 32-35°С в останалата част от страната.

Предупреждения за вероятни мощни гръмотевични стихии

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за неделя.

(Забележка: рисковите феномени ще са късно следобяд и през нощта против понеделник и то – на обособени региони. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата повърхност!)

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: преваляванията на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта ще е ясно, а денем – най-вече слънчево и топло. Повече облаци чакаме по северното крайбрежие. Максимални температури на въздуха – 29-33°. Температурата на морската вода – 24-26°. Вълнението ще е едва – до 1-2 бала.

Времето в София

През нощта против неделя облачността ще остане забележителна и на доста места до среднощ ще паднат обилни превалявания. След среднощ, облачността последователно ще се раздира, само че ще остане хладно. Минималната температура ще бъде 18°С.

През деня ще има раздрана купеста облачност и след обяд се чакат превалявания и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще захладнее. Максималните температури в столицата ще са сред 28°С и 29°С.

Времето в планините

Няма да е уместно за разходки и туризъм. Повишава се вероятността от неочаквани покачвания на равнищата на реките зареди интензивни превалявания. Карайте деликатно по проходите!

Следобед в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там до вечерта ще превали и прегърми. Ще духа слаб до сдържан вятър, най-вече от югоизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 22°, на 2000 метра – към 15°.

Времето на Балканите

Бавноподвижен, високият циклон, позициониран над Западните Балкани, ще се придвижва на изток и ще се откри над Северна Македония и част от Гърция. Под негово въздействие атмосферата ще е мощно нестабилна, като денят на доста места ще стартира със слънчево време, само че в следобедните часове времето ще се скапва. Над крайните Западните и Централни Балкани ще има условия за по-значителни превалявания.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР