През декември стопанската конюнктура в нашата страна се влоши слабо

...
През декември стопанската конюнктура в нашата страна се влоши слабо
Коментари Харесай

Статистиката отчита слабо влошаване на бизнес климата

През декември стопанската обстановка в нашата страна се утежни едва вследствие на по-неблагоприятен бизнес климат в индустрията, демонстрират резултати от последно изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата в нашата страна се намали през декември с 0,5 пункта, заличавайки съвсем на изцяло слабото му покачване с 0,6 пункта през ноември. Това съставлява шесто утежняване на стопанска обстановка от месец май насам, когато съответният индикатор доближи най-голям връх от края на 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, се намали с цели 2,7 пункта след покачване с 1,8 пункта през ноември. Влошаването е вследствие на по-резервираните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия през идващите шест месеца. Анкетата на Национален статистически институт също по този начин регистрира стабилизация на актуалната индустриална интензивност, като упованията им за активността през идващите три месеца са по-благоприятни.

Основните спънки, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с дефицита на работна мощ, посочени надлежно от 37% и от 34,1% от промишлените мениджъри.

По отношение на продажните цени в индустрията, по-голямата част от мениджърите не престават да чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През декември 2018 година индикаторът " бизнес климат в строителството " остава почти на равнището си от ноември, когато се намали с 2,2 пункта, като последната анкета на Национален статистически институт записва усъвършенстване в оценките на строителните бизнесмени по отношение на актуалното бизнес положението на техните предприятия, до момента в който упованията им за идващите шест месеца са по-резервирани.

И през сегашния месец дефицитът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават най-сериозните проблеми за активността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в бранша не плануват смяна на тяхното ниво през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " обаче нараства през декември с цели 3,2 пункта след покачване с 1,0 пункт през ноември, вследствие на оптимистичните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на техните предприятия. По-неблагоприятни обаче са техните упования както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към снабдители през идващите три месеца.

Основната спънка, затрудняваща развиването на този бранш, остава конкуренцията в сектора, посочена от 57,0% от интервюираните мениджъри, като през последния месец се следи и усилване на отрицателното въздействие на фактор " незадоволително търсене ", който измества на трето място фактор " несигурна икномическа среда ".

По отношение на продажните цени в бранша, търговците на дребно не чакат смяна през идващите три месеца.

В същото време съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " резервира почти равнището си от ноември, като упованията на мениджърите за бизнес развиването на техните предприятия през идващите три месеца са по-резервирани, а във връзка с търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като понижена.

И тук конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда остават като съществени спънки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в областта на услугите, регистрира Национален статистически институт.

Относно продажните цени, упованията на мениджърите в бранша на услугите са те да останат без смяна в границите на идващите три месеца.

Проучването на Национален статистически институт за декември продължава да регистрира релативно устойчиво държание на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дълготрайно осреднено равнище.

Днешните данни обаче не са причина за ускорение на икономическия напредък в България през последните месеци на годината, откакто по-рано през декември Национален статистически институт регистрира закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие до 3,1% от 3,4% през интервала април – юни.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР