През декември ще приключи окончателно строителството на първите 8 станции

...
През декември ще приключи окончателно строителството на първите 8 станции
Коментари Харесай

Нови 8 станции от третата метролиния на София готови през декември


През декември ще завърши дефинитивно строителството на първите 8 станции от третата метролиния на София, заяви пред “Труд” шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев. Трасето от 8 км стартира от “бул. “Владимир Вазов” и ще минава през Орлов мост, НДК и бул. “България”, като ще стига до кв. “Красно село”. В идващите няколко месеца станциите ще бъдат пуснати в употреба.

“На финала сме, още малко остава. До края на годината тестванията може би няма да съумеят да приключат, само че ние строително би трябвало да приключим декември”, разяснява Братоев.

В момента текат проби на новите влакове, създадени за третия лъч на метрото от компания “Сименс”. За линията Общината купи 20 от возилата, а в следствие поръча и още 10 нови. Модерните влакове могат да се движат и без ватман, само че към този момент тази алтернатива няма да бъде употребена. С цел да се предотвратят произшествия, третата линия е оборудвана и с транспарантни отваряеми загради на пероните.

През първата половина на 2020 година ще бъдат пуснати и вторите 4 км трасе с 4 метростанции – от кв. “Красно село” през ж.к. “Овча Купел” до Околовръстния път при кв. “Горна Баня”. При околовръстния път се построява буферен паркинг и обща спирка с жп линията София-Перник.

“През 2020 година София ще има 52 км метро, което ще обслужва 500 000 пасажери дневно. Спестените нездравословни излъчвания на година ще са 90 000 т”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя възнамерява създаване на 5 нови сектора и общо 13 км метролинии в интервала 2020-2025 година Първият е от 3 км и ще свързва кварталите “Хаджи Димитър” и кв. “Левски”. Кметът възнамерява старт на строителството му през 2020 година Тя планува през 2021 година да стартират да се построяват 6 км от Военната академия, през кв. “Гео Милев”, кв. “Слатина”, зала “Арена Армеец” до бул. “Цариградско шосе”. Проектират се 2,1 км уголемение от Бизнес парка до ИКЕА, както и 1,9 км удължение на Линия 1 под бул. “Царица Йоанна” от метростанция “Люлин” до Околовръстния път. Ще се построи и метроспирка сред станциите “Сливница” и “Обеля” и връзка с нова жп гара на влаковете от западното направление – Сливница, Кюстендил, индустриална зона “Божурище” и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР