През декември същата година, близо 97% от жителите на община

...
През декември същата година, близо 97% от жителите на община
Коментари Харесай

На 31 май съдът решава за добива на газ в района на Генерал Тошево

През декември същата година, близо 97% от жителите на община Генерал Тошево се оповестиха на локален референдум против добива на природен газ.

За 31 май от 11 часа във Върховния административен съд ще се гледа делото по жалбата на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна против решението на Административния съд във Варна по отношение на изследването и добива на газ в региона на Генерал Тошево, съобщава .

През януари тази година Административен съд – Варна анулира по тъжба от „ Русгеоком БГ “ ЕАД – гр. София и връща на Директора на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна преписката за осъществяване на оценка за въздействието върху околната среда на капиталово предложение: „ Разработване и асимилиране на находище „ Спасово “ с повърхност 219 кв. км в блок „ Добрич “, включващо четири сектора: „ Рогозина “, „ Чернооково “, „ Калина “ и „ Рогозина изток “, за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич “ с възложител „ Русгеоком БГ “ ЕАД – гр. София.

Делото за рандеман на природен газ в Добричко беше формирано през 2018 год. по тъжба на „ Русгеоком “ ЕАД – гр. София против решение на шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобрение на реализирането на капиталово предложение за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич.

През 2003 година съветската компания “Башкиргеология “ получава позволение за изследване, напомня БНР. Проектът по този начин и не започва, само че няколко години по-късно е платен от „ Русгеоком БГ “. Тя прави експериментален сондаж в региона на с. Рогозина, афишира, че има записано геоложко изобретение и ресурси от газ, след което изиска 35 годишна концесия, с потвърдени ресурси от 1.097 милиарда куб. м газ и капацитет за два и половина пъти повече.

През 2017 година противоречие с капиталовото предложение на „ Русгеоком БГ “ за изследване и рандеман на газ показаха добруджанци на многочислени митинги.

През декември същата година, близо 97% от жителите на община Генерал Тошево се оповестиха на локален референдум против добива на природен газ. Резултатът от допитването беше годен, защото изборната интензивност беше над 52 на 100 от всички поданици на общината, предава БНР. Ефект от резултата на референдума обаче нямаше, макар че от общината упорстваха страната да се съобрази с решението на локалното население.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР