През декември имаме рекордна сделка – клиент купи гараж в

...
През декември имаме рекордна сделка – клиент купи гараж в
Коментари Харесай

Бум на цените при имотите: Продават гараж в София за 60 000 евро

„ През декември имаме рекордна договорка – клиент купи гараж в центъра на София за 60 000 евро. 20 000 евро за гараж става все по-нормална цена ", заяви пред Българска национална телевизия кредитният съветник Тихомир Тошев.

Пазарът на парцели у нас сега се диктува от продавачите – те са доста по-малко от искащите да си купят жилище. Голяма част от новите здания на известни строители се продават " на зелено ". Излезе ли на пазара подготвен, обзаведен апартамент с добра локация и на естествена пазарна цена, той се продава незабавно, безусловно за 1-2 дни. Има случаи, в които депозити се внасят и в границите на един ден. Това е по този начин, тъй като търсенето в действителност е огромно, изяснява Тошев.

Само през миналата година парцелите у нас са поскъпнали приблизително с 12%, в София нарастването е с 15%. Ръстът на търсенето се изяснява с обстоятелството, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората избират да влагат, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им, счита специалистът.

Поскъпването на жилищата у нас е устойчива наклонност през последните няколко години. От 2015 година до 2021 година те са поскъпнали приблизително с 50,9% в цяла България, като в София и Пловдив скокът на цените доближава 60-70%. По-търсени са парцелите в старите здания, които нарастват по-бързо, само че и новото строителство бележи сериозен растеж.

София остава най-предпочитаният град за покупка на парцел и най-активният пазар. Жилищата в столицата са поскъпнали с над 70% за последните 6 години, което я трансформира в безапелационен водач по повишаване на парцелите измежду огромните градове в страната. Цените на жилищата ново строителство в София през третото тримесечие на предходната годината са с 65% по-високи по отношение на 2015 година, демонстрират данните на националната статистика.

Столицата държи и първото място по повишаване на старите жилища – съществуващите жилища са поскъпнали още повече – със 72,6%. Данните за подобен дълъг интервал от време демонстрират, че в София има съществено търсене както на ново строителство, по този начин и на съществуващи къщи и жилища, а цените устойчиво вървят нагоре.

Все още обаче не можем да приказваме за заможен балон в столицата. Цените на парцелите към този момент стартират да доближават пиковите си равнища и евентуално ще се задържат в този диапазон като плато през идващите години, защото търсенето на пазара е доста по-голямо от предлагането. В момента, в който купувачите намалеят, ще стартира и спад в цените.

На второ място измежду шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с покачване на цените на парцелите с 61,4% за последните 6 години. Покачването на цените на новите жилища в Пловдив е с 58% по отношение на 2015 година Жилищата в съществуващи здания в Града под тепетата за същия интервал са поскъпнали с 65,5%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР