През декември 2020 г. в Румъния имаше парламентарни избори. Тогава

...
През декември 2020 г. в Румъния имаше парламентарни избори. Тогава
Коментари Харесай

Ротация по румънски: Примерът на северната ни съседка за смяната във властта

През декември 2020 година в Румъния имаше парламентарни избори. Тогава преди всичко се класира Социалдемократическа партия, която е най-голямата партия в Румъния, следвана от Национално- демократичната партия. Разликата сред двете партии беше единствено четири %. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Букурещ Мартина Ганчева.

Тя изясни, че на трето място се е наредил Съюз за избавление на Румъния с 15%, а по своята същина партията също е Национално демократична.
Националлибералите взеха решение да се коалират с този Съюз за избавление на Румъния и да ръководят дружно страната, само че не им се получи. Година по-късно Румъния влезе в сериозна политическа рецесия, двете партии имаха различия по доста тематики, само че препъни-камъкът беше една капиталова стратегия за развиване на селските региони, поради нея се стигна до избор на съмнение и промяна по върховете на властта. В последна сметка Национално- демократичната партия реши да направи опит да се коалира със Социалдемократическа партия и по този начин се стигна до тази ротация.
По думите на Мартина Ганчева, никой в северната ни съседка не е вярвал, че ротацията ще се случи, тъй като точно тези две партии постоянно са били в най-сериозни несъгласия и са били най-върлите политически съперници.

„ Те обаче съумяха да си свидлив ръцете. Това развой обаче не мина безпрепятствено, тъй като до момента в който се водеха договаряния, третият съдружен сътрудник, Демократичният съюз на унгарците сподели, че желае две министерства – на енергетиката и на околната среда “, изясни още Ганчева.

Цялото изявление за това по какъв начин Румъния съумява да направи ротацията макар различията, вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР