През декември 2019 г. “Спектр-РГ започна да сканира звездното небе

...
През декември 2019 г. “Спектр-РГ започна да сканира звездното небе
Коментари Харесай

Руската космическа обсерватория Спектр-РГ започна своята ранна научна програма

През декември 2019 година “Спектр-РГ ” стартира да сканира звездното небе в ротационен режим. Очакванията са обсерваторията да работи в този режим в продължение на четири години, като за това време би трябвало да бъдат получени осем цялостни изображения в рентгеновия диапазон на цялата небесна сфера. Първото изображение би трябвало да е готово до шест месеца. 

На 10-ти декември бе извършено следващото запалване на моторите, с цел да може “Спектр-РГ ” да резервира своята работна орбита към точката на Лагранж “Л2 ” на системата Земя-Слънце. Следващото запалване ще бъде извършено в края на януари. Всички системи на борда на обсерваторията работят обикновено.

Напомням на читателите, че обсерваторията “Спектр-РГ ” бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та чрез съветската ракета “Протон-М ” от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок “ДМ-03 ”, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно доближи до точката на Лагранж “Л2 ”. Това бе най-голямото междупланетно достижение за съветската галактическа стратегия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики – в никакъв случай до момента издигнат от Русия галактически уред, било то по руско време, било то по-късно, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

Много скептично настроени анализатори обаче не са впечатлени – те споделят, че огромна част от съставените елементи на борда на “Спектр-РГ ” са задгранични и не са създадени в Русия. Руска е единствено платформата-носител “Навигатор ”, направена от Неправителствени организации “Лавочкин ”. Но един от главните принадлежности (eROSITA) е немски, до момента в който другият уред (ART-XC), въпреки и да е съветски, е оборудван с американски огледала. Оказало се, че създадените в Русия огледала не са задоволително фини, с цел да разрешават качествени научни наблюдения, по тази причина руснаците са се обърнали към центъра на НАСА “Маршал ”. 

За спомагателна информация по отношение на “Спектр-РГ ”: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР