През далечната 1573 година за пръв път се споменава името,

...
През далечната 1573 година за пръв път се споменава името,
Коментари Харесай

Този град се е казвал Ески Джумая, а от 90 години носи сегашното си име

През далечната 1573 година за пръв път се загатва името, което през днешния ден носи град Търговище. В тази публикация ще ви представим една забавна легенда, обвързвана с произхода на това название, както и ще ви срещнем по-задълбочено с историята на този впечатляващ български град.

Легендата за Ески Джумая

Легендата ни придвижва към времена, когато на това място е живял прочут с мъдростта и лечебните си качества Ескиджи баба - извънреден врач. Всеки петък, хора от разнообразни краища се събирали при него, търсейки излекуване и помощ. С течение на времето, тези срещи дали началото на огромен пазар, който последователно се трансформирал в традиция. Оттук произлиза и името " Ески Джумая ", което в дословен превод значи " остарял пазар ", като в турски език думата " джума " значи " петък ".

Историята на град Търговище

Ако би трябвало да погледнем историята на Търговище, би трябвало да се върнем обратно към 5000 години преди Христа. Това се пада в медно-каменната ера. Открити са доказателства за тракийско, римско и ранно-византийско наличие в региона.

Мисионис

На към 7 км от актуалния град Търговище, се намират руините на античния древен град Мисионис. С времето той придобива забележителна роля даже и за България, като играе служи за отбрана на средновековните столици Плиска и Преслав, и по-късно - Търново. Арабският странник Ал Идриси разказва Мисионис през XII век като остарял и гъстонаселен град, прочут с търговията си. Съдбата на града в последващите години е неразбираема, само че се допуска, че е бил опустошен по време на османските завоевания през XIV век.

Ески Джумая

В интервала на Османската империя, ново населено място поражда на мястото на Мисионис, наследявайки неговите функционалности. Първоначално e обитаемо основно с турци, с времето градът стартира да притегля и българи от близките селища, изключително след Руско-турските войни в края на XVII и началото на XVIII век. Градът се прочува с Ескиджумайския панаир, който става притегателно място за търговци от цяла Европа, Африка и Азия. Благодарение на търговията, градът претърпява развиване, като тук се открива едно от първите всемирски учебни заведения. Малко прочут факт е, че даже великият Петко Славейков е бил преподавател в града. Стопанският напредък на селището е забележим. Доказателство за това е остарелият квартал Вароша с неговите присъщи възрожденски къщи.

Клането в Ески Джумая 1878

За страдание, градът става прочут с поредност от трагични събития през януари 1878 година На 27 януари, приближаващата съветска войска води до евакуиране на забележителна част от турските сили и локалното турско население от граа. Те се причисляват към огромния турски гарнизон в Шумен. Въпреки това, останалите в града черкези се провеждат и стартират набези против локалните българи. Най-ожесточените сражения се разгарят в българския квартал Вароша, където защитата е проведена от хаджи Илия Марков. В отговор на тези набези, съветската войска изпраща специфичен отряд под управлението на капитан Карганов, който съумява да приключи клането над българите. На 29 януари градът е освободен, а хванатите причинители на офанзивите са наказани на гибел от краткотрайното съветско военно командване.

Търговище

Градът приема своето настоящо име през 1934 година, когато е взето решение остарялото му турско име Ески Джумая да бъде сменено с българския му еквивалент. Въвеждането на името Търговище отразява историята на града като център на търговията, написа actualno.com. Приема се, че по този метод се резервира и традицията на града да бъде център на търговията в района.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР