През август и септември 2022 г. жертвите от пътно-транспортни произшествия

...
През август и септември 2022 г. жертвите от пътно-транспортни произшествия
Коментари Харесай

ИПБ не иска Охранителна полиция да участва в пътния контрол

През август и септември 2022 година жертвите от пътно-транспортни катастрофи са 96 души, като за същия интервал на предходната година те са 94. Това регистрират от Института за пътна сигурност.

Посочва се, че при ранените от ПТП наклонността да се усилва пътнотранспортният травматизъм е изразена още по-силно, като те са повече за последните два месеца на тази година - 69 тежко ранени лица.

Анализът на ИПБ изследва последните два месеца, с цел да се добие действителна визия за успеваемостта на изключителните дейности от страна на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на високия пътнотранспортен травматизъм.

От Института означават, че в същото време има голям брой публично известни случаи на корупция от страна на чиновници на Охранителна полиция.

Те напомнят, че ограниченията на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на войната по пътищата са били огласени в средата на август.
 ИПБ: Акциите на Министерство на вътрешните работи понижават жертвите по пътищата, само че ускоряват корупцията
ИПБ: Акциите на Министерство на вътрешните работи понижават жертвите по пътищата, само че ускоряват корупцията

С 25% по-малко са жертвите на произшествия у нас от началото на септември

Една от ограниченията беше в контрола и регулирането на придвижването по пътищата да се включат и чиновниците от Охранителна полиция - близо 14 000 души.

Според ИПБ на пръв взор звучи разумно, че колкото повече чиновници управляват придвижването, толкоз по-малко извършители ще има на пътя. Статистиката обаче показвала, че жертвите и ранените се усилват макар неведнъж нараствания надзор.

Допусната е стратегическа неточност от страна на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, че не са изследвани аргументите за ограничение на Охранителна полиция да прави надзор на придвижването по пътищата, считат от Института и допълват, че още през 2012 година е открито, че успеваемостта по контрола на придвижването по пътищата е незначителна, само че корупцията измежду Охранителна полиция се усилва неведнъж.
 ИПБ: В Министерство на вътрешните работи е кипял неправилен труд, и в акция и без акция жертвите са все същите
ИПБ: В Министерство на вътрешните работи е кипял неправилен труд, и в акция и без акция жертвите са все същите

От Института за пътна сигурност се съмняват, че институции ще стартират да се реформират сами

Констатира се, че Министерство на вътрешните работи не разполага с задоволителен потенциал да реализира непрекъснат надзор върху толкоз доста чиновници. В същото време увеличената корупция на пътя подбужда осъществяването на тежки нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата.

От 2012 година са правени многократни опити чиновниците на Охранителна полиция да бъдат включвани в контрола, само че всякога те са приключвали след голям брой корупционни кавги, означават от ИПБ. Причината съгласно тях е, че чиновниците от Охранителна полиция не възприемат сигурността на придвижването по пътищата като собствен ангажимент. Основните задания, които те извършват са свързани с защитата на публичния ред.

" Координацията сред обособените служби на Министерство на вътрешните работи при контрола на придвижването не съществува . Изграждането на такава съгласуваност изисква структурни промени ", акцентират от Института.

По тази причина те оферират на министъра на вътрешните работи да ограничи работата по надзор и контролиране на придвижването по пътищата от страна на Охранителна полиция, като тези чиновници бъдат употребявани само при използване на широкообхватния способ за надзор. Това бил потвърден способ, при който е невероятно да се ползват корупционни практики.

Покровителството на извършители на Закона за придвижване по пътищата разрушава престижа на цялата полиция и основава условия за разрушение на дисциплината измежду всички останали участници в придвижването, безапелационни са от Института.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР