През август 1742 г. работник, който копаел дупка пред пазара

...
През август 1742 г. работник, който копаел дупка пред пазара
Коментари Харесай

Пещерата Ройстън: Една от най-големите тайни на масоните

През август 1742 година служащ, който копаел дупка пред пазара в град Ройстън, графство Хартфордшир, направил удивително изобретение. Работникът открива заровен в почвата воденичен камък. Под камъка той разкрил шахта, водеща към някакъв отвор. Извикали едно момче и го изпратили в шахтата. Момчето се върнало и съобщило, че каквото и да има там долу, то е цялостно с пръст. Когато пръстта била отстранена, жителите на Ройстън се натъкнали на изумителна панорама - изкуствено основана камбанообразна камера, изкопана от скалата под кръстовището на града, която била покрита с антични дърворезби.

За пещерата не съществували никакви данни и никой нямал визия по кое време е била изкопана и украсена, нито какво е било нейното предопределение. Откриването на пещерата Ройстън породило тайнственост, която продължава и до през днешния ден, написа History.

Едно необикновено изобретение

Дърворезбите в камерата са най-вече на религиозни фигури, наред със инцидентни всемирски фигури като Ричард I. Обхващайки долната част на стената на камерата, фигурите включват Светото семейство на Мария, Йосиф и Исус, Св. Екатерина, изобразена с колелото, на което император Максимиан заповядал да я екзекутират, мъж с меч в ръка, за който се счита, че е или Свети Георги, или Свети Михаил, Свети Христофор с скиптър и дете на гърба си и даже Шила на Гиг - гротескно изображение на гола жена с пресилени гениталии.

Въпреки че по стените не са записани дати, които да демонстрират по кое време са били основани, нито подписи, които да подскажат кой е виновен за направата им, по стила на резбите се вижда, че те са доста остарели.

Но какво е било предназначението на тази пещера с нейната любопитна сбирка от дърворезби? Жителите на град Ройстън били озадачени. През вековете след откриването на пещерата са изказани няколко теории за нейното предопределение.

Място за срещи на тамплиерите

Една от най-интересните теории, появили се след откриването на пещерата, е, че издълбаните кръстове са направени от членове на Ордена на тамплиерите. Някои считат, че тамплиерите са провеждали седмичен пазар в град Ройстън и че пещерата е била употребена като място за срещи.

Повредената част от дърворезбата наподобява изобразява двама рицари, яздещи дружно на кон, което е знак на тамплиерите. Въпреки това, защото резбата е в неприятно положение, това не може да се одобри като безапелационно доказателство, че тамплиерите са употребявали пещерата преди разпускането им от папа Климент V през 1312 година

Към догатките, че пещерата в миналото е била употребена от тамплиерите, се прибавя и фактът, че на една от резбите наподобява е изобразен Жак дьо Моле, великият магистър на тамплиерите. Ако резбата в действителност е на Моле, би било малко необичайно той да бъде изобразен на стената на пещерата, в случай че тя няма нищо общо с неговия медал.

Ранна масонска ложа

През 1604 година крал Джеймс I поръчва да се построи ловна хижа в Ройстън и някои допускат, че кралят е употребявал пещерата като масонска ложа, до момента в който е обитавал в града. Името на Джеймс от дълго време се свързва с масонството заради хипотетичното му участие в ложата " Скоун " в Шотландия, тъй че не е изненадващо, че някои считат, че монархът, който е прекарвал много време в Ройстън, има нещо общо с пещерата, а по асоциация и с масоните.

Фактът, че фигурите в пещерата са издълбани, а не нарисувани, също се счита за доказателство, че масоните може да са взели участие в построяването ѝ.

Августински склад

В град Ройстън се е намирал августински манастир, както и две лечебни заведения, ръководени от монасите. Някои считат, че пещерата е била употребена като склад от монасите.

Твърдите доказателства за това са много малко, въпреки че фактът, че дърворезбите в пещерата са най-вече от религиозно естество, способства за теорията, че камерата има някаква връзка с църквата. За страдание манастирът става жертва на разпускането на Хенри VIII в края на 30-те години на ХІХ в., което значи, че всички данни за връзката сред монасите и пещерата евентуално са изгубени вечно.

Други теории

Други теории, които са били излагани през вековете, включват концепцията, че пещерата е била употребена като частен параклис за изтъкнат локален жрец, че е била жилище на аскет или че е била употребена като дупка за болта и параклис от католици, бягащи от гонене през XVI век. Въпреки че тези теории са забавни, няма съответни доказателства в тяхна поддръжка.

Една непреходна тайнственост

Защо под кръстовище в град Ройстън е издълбана пещера, остава мистерия и до през днешния ден. Дали това е било място за срещи на могъщите тамплиери преди кървавото им рухване през 1312 година? Дали това е била загадка масонска ложа, в която в миналото е гостувал британският крал? Или е било укритие за католици, бягащи от гонене? Поне към този момент произходът на пещерата Ройстън остава една от най-изкушаващите мистерии в Англия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР