През април тази година София бе домакин на дискусията за

...
През април тази година София бе домакин на дискусията за
Коментари Харесай

Ще попадне ли България в газова блокада

През април тази година София бе хазаин на полемиката за газовата политика на Балканите, в която участваха специалисти от всички страни от района. Тогава някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров предвижда, че България може да попадне в сериозна обстановка и да няма опция за импорт на природен газ от началото на идната година. По всичко наподобява, че от 1 януари 2020 година договорът сред Русия и Украйна за пренос на синьо гориво няма да бъде възобновен. Москва изпраща към този момент трето нотификационно писмо до Копенхаген, само че Дания съзнателно бави трасето за построяването на " Северен поток 2 ", твърди Овчаров. Освен това се оказа, че България е хвърлила на вятъра 50 млн. лева във водата за газова връзка с Румъния по дъното на р. Дунав, която течението просто отнесе.

Единственият вид за нас остава тръбата на " Турски поток " през България до Сърбия. Едва ли за оставащото време ще може да бъде построен водопровод от 480 км, разяснява от своя страна старши специалистът от " Булгартрансгаз " Димитър Щерев. Съществуват и аварийни разновидности, като маршрутът на тръбата бъде изместен от север, край Видин, на юг по направлението Ихтиман - Пирот. Това ще съкрати дистанцията до Сърбия на 100-120 км, само че към този момент сходна опция не е обсъждана, добави експертът.

Независимост посредством взаимозависимост

Според Румен Овчаров още държавното управление на Жан Виденов е подписало меморандум с Москва за пренос на 29 милиарда куб. м газ за Турция през България, само че това по този начин и не се е случило. Сега функциите са заменени и България ще получава газ от Русия посредством пренос през Турция по " Турски поток ". През 2005-2007 година политиката на България бе " енергийна самостоятелност посредством взаимозависимост ". Това бе задачата и на проваления " Южен поток ". Ако планът беше осъществен, 30% от газа за Европа щеше да минава през България и по този начин в действителност ставахме газоразпределителен център. След 2009 година обаче страната ни остана в центъра на кръгово придвижване и всички я заобикаляха, разяснява още Овчаров.

Втората линия на газопровода " Турски поток " ще мине през територията на България, а не на Гърция, съобщи в края на юли съветският министър на енергетиката Александър Новак в Анталия, в коридорите на съвещанието на руско-турската междуправителствена комисия. " Втората линия на " Турски поток " ще мине през България, Сърбия, Унгария. През България напряко ", бе безапелационен той.

Съдебен спор

Въпреки това заплахата България да попадне в газова обсада става все по-реална, тъй като осъществяването на българската част от плана " Турски поток " остава блокирано най-малко до есента. За края на септември е планувано делото във Върховния административен съд по жалбата на консорциума " Газово уголемение и развиване в България " (ГРРБ) против решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което тя анулира декласирането на саудитския консорциум " Аркад " като строител на 474-километровото трасе през българска територия. По предварителни проекти " Булгартрансгаз " трябваше да стартира да транзитира синьо гориво от турско-българската до българо-сръбската граница от 1 януари 2020 година, само че това към този момент е и механически невероятно.

Държавната компания се надяваше правосъдният спор да завърши бързо, с цел да подпише контракт с " Аркад ", и градежът да започва. До патовата обстановка се стигна, тъй като при започване на април " Булгартрансгаз " избра за реализатор " Аркад ". Тогава единствено неговата оферта от 1,102 милиарда евро попадаше във финансовите параметри на публичната поръчка за 2,286 милиарда лева Вторият претендент подаде надалеч по-скъпо предложение за над 1,6 милиарда евро. В края на май обаче " Булгартрансгаз " разгласи, че декласира " Аркад ", тъй като не бил дал в едномесечен период изискваните документи за подписване на контракта. Държавният газов оператор реши, че това е отвод от поръчката. После обаче стана ясно, че самият той не е разрешил желаното от " Аркад " удължение на периода за внасяне на всички документи. От своя страна от " Газово уголемение и развиване в България " внезапно решили да създадат отстъпка от над 30% от първичната си оферта. Така цената на италиано-люксембургския консорциум даже паднала под тази на " Аркад " и " Булгартрансгаз " избра втория кандидат.

" Аркад " апелира пред Комисия за защита на конкуренцията и антимонополният орган се произнесе в негова изгода. " Газово уголемение и развиване в България " не се отхвърли от опцията да вземе най-голямата социална поръчка в последните десетина години у нас. Този консорциум внесе на 12 юли тъжба против решението на Комисия за защита на конкуренцията и на 16 юли Върховен административен съд е образувал дело. Заседанието е планувано за след лятната почивка на съдилищата - 24 септември. Не е ясно какъв брой време ще се проточи самото дело.

Няма решение

Транзитът по " Турски поток " през България няма по какъв начин да стартира при започване на 2020 година, както е по контракт с двете компании, които са резервирали потенциали за новата тръба. Това съобщи пред БНР енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров във връзка решението на Върховен административен съд да не разреши на " Булгартрансгаз " да подписа контракт с " Газово развиване и уголемение в България " за " Турски поток ". Този план изкуствено се забавя, тъй като действително няма решение от страна на Русия и на " Газпром " да стартира действителен пренос на газ в Югоизточна Европа след 2020 година Според него повода е в неналичието на съглашение с Украйна за продължение на преноса през страната и упорството на Европейската комисия и Съединени американски щати да не разрешат той да прекъсне изцяло. За мен е необичайно по какъв начин България бързаше да подпише директни контракти, преди въобще да е ясно кой ще осъществя плана, добави Мартин Владимиров. Забавянето може да се отрази и на бъдещата либерализация на газовия пазар. Енергийният министър Теменужка Петкова към този момент разяснява, че концепцията за " Български поток " включва две неща - създаване на тръбата и основаването на газова борса. Това са двете условия, с цел да можем да приказваме за либерализация на пазара и сигурност на доставките. Когато имаме опция да доставяме от разнообразни източници по разнообразни направления, тогава ще имаме и ликвидна борса, която обезпечава конкурентни цени на българските консуматори, твърди Петкова. Тези благоприятни условия обаче още веднъж се отдалечават неизвестно за по кое време.

Процедурата

Първоначално три компании участваха в състезанието. Едната бе консорциумът " Аркад " сред записаните в Саудитска Арабия " Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни " и в Италия " Аркад Ей Би Би С.П.А. ". Неговата оферта бе предпочетена пред тази на другия претендент - ДЗЗД " Консорциум Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ) сред записаните в Италия " Бонатти С.П.А " и " Макс Щрайхер С.П.А ", и люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. - клон България ", която е обвързвана с съветската " Тръбна металургична компания " (ТМК). Третият участник - обединяването сред унгарските ОТ Industries Fovallkozo Zrt. и OT Industries - KVV Kivitelezo Zrt, не бе позволен до отваряне на ценовата оферта, тъй като е позволил неправда и грешки в техническата оферта.

Процедурата допускаше претендентите да подадат предложения за построяването на трасето едновременно за 250 дни или на два стадия - за 615 дни. В първия вид би трябвало да се изградят всичките 474 км до края на 2019 година Във втория - в същия период да се построят към 308 км и с потреблението на вътрешната система да стартират контрактуваните от 1 януари 2020 година доставки за Сърбия, които няма да са в цялостния размер на планувания газопровод, а до края на 2020 година да се построи останалата част от трасето. Те също по този начин можеха да одобряват да изпълнят поръчката с задатък от 250 млн. лева и разсрочено заплащане за 10 години с оскъпяване на обезпеченото от претендента финансиране. Предложението на " Аркад " е за близо 1,289 милиарда евро за периода от 250 дни и за малко над 1,102 милиарда евро - за дългия интервал. ГРРБ изиска близо 2,415 милиарда евро без Данък добавена стойност за изграждане на цялото трасе за 250 дни. За интервал от 615 дни предлагането е за близо 1,601 милиарда евро.

Украйна се готви за зима без пренос на съветска суровина

Украйна оптимално запълва своите подземни складове за природен газ, готвейки се да изкара зимата без преноса на съветски газ. Това съобщи представителят на президента в кабинета на страната Андрей Герус в изявление за организация РБК Украйна, представено от ТАСС. " Ако се готвиш за най-лошия сюжет, той по-скоро няма да се случи. Затова се приготвяме оптимално да запълним газохранилищата си и с този запас да изкараме зимата без пренос ", сподели той.

Русия и Украйна към момента не могат да се схванат за преноса на природен газ от началото на 2020 година, откакто в края на актуалната година изтича предходният контракт. Руският енергиен министър Александър Новак преди време съобщи, че Москва е предложила на Киев да удължи с една година настоящия договор, като съответните клаузи в него са предмет на търговски договаряния.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР