През април 2023 г. общият показател на бизнес климата се

...
През април 2023 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Ръст на промишлеността с 2.3% през април отчита НСИ

През април 2023 година общият индикатор на бизнес климата се покачва с 0.7 пункта в съпоставяне предходния месец. Подобрение на индикатора е записано в индустрията, до момента в който в строителството и бранша на услугите се следи понижение. Единствено в търговията на дребно индикаторът остава на равнището си от март. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се усилва с 2.3 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата записва както повишаване на притока на нови поръчки през последните три месеца, по този начин и оптимистични упования за износа през идващите три месеца.

През април междинното натоварване на мощностите е с 0.3 пункта под равнището от януари и доближава 74.8%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит от мощности.

Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. През последния месец е регистрирано и усилване на негативното влияние на фактора " незадоволително търсене от страната ".
 Снимка 616019
Източник:

По отношение на продажните цени в индустрията мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През април съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се намалява с 0.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията от " по-добро " към опазване на " същото ". По тяхно мнение актуалната строителна интензивност е леко усъвършенствана, а индустриалният график е обезпечен с контракти за по-голям интервал от време спрямо три месеца по-рано - 6.2 месеца при 5.9 за януари. Същевременно и упованията им по отношение на новите поръчки през идващите шест месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозното усложнение за активността на предприятията, следвана от цените на материалите и дефицита на работна мощ.

Според последната анкета делът на мениджърите, които не престават да чакат продажните цени в строителството да се покачат през идващите три месеца, е 34.6%.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " резервира нивото си от март. Очакванията на търговците на дребно за развиването на бизнеса в бранша през идващите шест месеца са удобни, като и прогнозите им за размера на продажбите през идващите три месеца се усъвършенстват.

Най-сериозните спънки за развиването на бизнеса не престават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, като през последния месец се следи повишаване на отрицателното въздействие на първите два фактора.
 Снимка 616018
Източник:

Относно продажните цени по-голяма част от търговците на дребно плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

През април съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " понижава с 0.5 пункта, което се дължи на резервираните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца са неподходящи.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават главните фактори, затрудняващи активността на предприятията. Преобладаващата част от мениджърите чакат продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.
 Бизнесът чака одобрение на икономическата обстановка в идващите месеци
Бизнесът чака одобрение на икономическата обстановка в идващите месеци

Цените на производител през януари падат при ел. и топлоенергията и се подвигат в промишлеността
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР