През април 2019 г. вече бившият зам.-министър Николай Нанков е

...
През април 2019 г. вече бившият зам.-министър Николай Нанков е
Коментари Харесай

Кога ще заобиколим Кърджали

През април 2019 година към този момент някогашният зам.-министър Николай Нанков е на посещаване в Кърджали. Тогава, в навечерието на изборите за Европейски парламент, той споделя, че на идната година - през 2020 година, обходът на Кърджали ще стартира да се строи. Проектът е значим, защото ще изведе трафика от града, който към този момент се задъхва от колите, пътуващи през граничния пункт Маказа.

Към есента на 2021 година обаче планът е надалеч от първа копка макар предизборните обещания. Пътят, който по план ще е дълъг 15 км, е разграничен на три прави, само че нито една от тях не е стартирана. Не е оповестена социална поръчка, трасето не е отчуждено, а разногласията за терените, през които минава, не престават.
Една много остаряла концепция
Според думите на един от някогашните регионални шефове на Кърджали, Никола Чанев, пред БНР към този момент 60 години казусът с потребността от обход не се взема решение. Трафикът през града към южната ни съседка Гърция стартира да се ускорява с откриването на Маказа през 2013 година През пункта са минали 805 хиляди автомобила за лятото на 2019 година по данни на Министерство на вътрешните работи, представени от bTV.

Градът се задъхва, пешеходните пътеки стават рискови, само че обходът остава фантазия години наред.
Реклама
Всъщност по плана се работи от дълго време, само че постепенно. Преди близо 11 години, през ноември 2010 година, Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) афишира социална поръчка за планиране на трасето. " Пътпроект " я печели и извършва за 360 хиляди лева без Данък добавена стойност. През 2011 година АПИ подписва контракт с проектантите. Въз основа на създадените и признати разновидности на трасе на стадий абстрактен план има и решение по оценката за влияние по околна среда от април 2013 година То е издадено от длъжностен кабинет - в тази ситуация на Марин Райков, като екоминистърът, подписал решението, е Юлиан Попов.
Проект за трасето има от 10 години, само че има разногласия за земите, през които би трябвало да мине.
" През октомври 2013 година на съвещание на Експертен технико-икономически съвет е признат окончателният вид на трасето във фаза абстрактен план, по която диря е създаден техническият план за обекта, съпроводен с план на обстоен организационен проект ", обясниха от пътната организация в отговори до " Капитал ".

Дотук добре. Само че план има, само че няма по какъв начин пътят да мине откъдето би трябвало.
Реклама Драмата със земите
Трасето на обходния път визира поземлени парцели в аграрни, горски и урбанизирани територии, пишат от АПИ. В началото на септември служебната районна министърка Виолета Комитова дава отговор на депутатски въпрос, че през 2018 година Министерският съвет е отчуждил едвам 200 м от 15-километровото трасе. За въпросната миниотсечка дори е издадено позволение за градеж - става въпрос за дребен лот край село Дъждино. Оттам нататък обаче отчуждителните процедури буксуват.

За останалата част от пътя има вид на Подробен устройствен план - парцеларен проект, тестван от пътната организация и сякаш координиран с институциите и комерсиалните сдружения. В момента проектантът отстранява поетапно забележките от съгласувателните писма, показват от АПИ. Обходът на Кърджали обаче се спъва с проблем - на процедура съгласуването не се случва. " Като аргументи за закъснение на действането на плана се явяват и неналичието на влезнало в действие изменение на наранена от плановия път регулация, която се създава по възлагане от община Кърджали; както и заради неналичието на в съгласие планово решение за секване на част от засегнатите парцели, благосъстоятелност на " Хармони " ЕООД и " Горубсо - Кърджали " АД ", споделят от пътната организация. Според изявления в локални медии трасето минава през хвостохранилище. Пътната организация твърди, че предстоят работни срещи със заинтригуваните страни, като такива са провеждани и през 2020 година По-вероятно наподобява обаче да се наложи препроектиране, което пък значи, че строителство няма по какъв начин да стартира най-малко още една-две години, до момента в който нов вид премине през всички процедури още веднъж.
Кой ще заплати сметката
Освен че земите няма по какъв начин да бъдат отчуждени към този момент, няма и финансиране. Прогнозната стойност на строителството на обходния път на Кърджали е към 140 млн. лева без Данък добавена стойност, като в нея не са включени средствата за отчуждителни процедури. От пътната организация не прецизираха какъв брой планирано ще коства отчуждаването. От отговора на районната министърка Комитова пък излиза наяве, че няма очакван източник на финансиране, в случай че планът е на толкоз ранен стадий в развиването си.

Друг някогашен регионален шеф, Илия Илиев (който през 2021 година бе лидер на листа в Кърджали на " Републиканци за България " на Цветан Цветанов), даже даде начало на подписка за построяването на обхода. Пред БНР през август 2021 година той сподели, че занапред би трябвало да се търси европейско или национално финансиране. Предложението на Илиев е да се строи на стадии. Докато планът доближи тази фаза обаче, наподобява, че има да измине дълъг процедурен път.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Медиа и реклама 1 Свят 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Свят 2 Политика 3 Медиа и реклама Реклама Параметри на проектаОбходният път на Кърджали е ситуиран източно от града. Неговото начало е на към 6 км северно от града по съществуващото трасе на път I-5 Кърджали - Маказа, наоколо до разклона за село Черна канара. Обходният път ще минава наоколо до индустриалната зона, а краят му ще е южно от Кърджали, където ще се включва в съществуващия път I-5, наоколо до разклона за летището (да, там има летище, въпреки и от години да не се ползва). Проектът включва пет виадукта, естакада над третокласния път сред Кърджали и Мост, 13 надлези и подлези, както и мост над река Арда, който е дълъг над 1 км. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР