През активния летен сезон се отчита намаление от около 20%

...
През активния летен сезон се отчита намаление от около 20%
Коментари Харесай

С близо 20% са намалели катастрофите в региона на Черноморието през активния летен сезон


През дейния летен сезон се регистрира понижение от към 20% на пътнотранспортните катастрофи в областите Добрич, Варна и Бургас в съпоставяне на същия интервал на предходната година. Това стана ясно по време на съвещание на Областната комисия по сигурност на придвижването във Варна, свикана за разбор на летните месеци и на успеваемостта на подхванатите ограничения за предварителна защита, преди тяхното начало. Подобна намира се състоя и в Бургас през предходната седмица.

Днешното съвещание бе управлявано от регионалния шеф на Варна Стоян асев, а в него присъединяване взе заместник-председателят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Анжелина Тотева, представители на общини, на ангажираните институции и други

„ В Област Варна не престават да настъпват огромен брой ПТП с пешеходци, което демонстрира, че са нужни още ограничения за усмиряване на придвижването в обитаемоте места “, акцентира Анжелина Тотева. По думите ѝ тази тематика е била акцент и през предходния сезон, като ще бъдат изискани спомагателни ограничения от общините в района с акцент към регионалния център. Близо 50% от съдбовните произшествия през летния сезон са точно с пешеходци, рапортуваха от Пътна полиция.

Значителен дял заемат и произшествията със самокатострофирали транспортни средства. „ Умората и разсейването не престават да са съществени фактори за пораждане на сходни произшествия с едно транспортно средство, по тази причина е доста значимо да работим поредно за повишение самосъзнанието на водачите и да се подобрят предпазните системи на инфраструктурата, тъй като сходно рисково държание мъчно може да се повлияе с надзор “, разяснява заместник-председателят на ДАБДП.

Като добър образец за успеваемост на подхванати превантивни ограничения е спомагателното сигнализиране на 9 км на пътя Варна – Добрич (в региона на Баир Баши) – сектор с централизация на ПТП през миналите години. След сигнални писма от Министерство на вътрешните работи и ДАБДП, Агенция „ Пътна инфраструктура “ е сложила шумяща маркировка и спомагателна сигнализация. Това, дружно с непрекъснат надзор от Пътна полиция дава резултат и през тази година секторът към този момент не е измежду тези с централизация на ПТП, стана ясно по време на съвещанието.

„ От всички нас зависи да променим отрицателната наклонност и да повишим сигурността на пътя “, акцентира регионалният шеф Стоян Пасев. Той прикани общините към по-голяма интензивност по тематиката и настоя да бъдат основани действително работещи общински комисии по сигурност на придвижването по пътищата към всяка локална власт в района. „ Вие сте хората на място и знаете какви са проблемите – дано дружно да индикираме сериозните точки и да търсим решения. Без персонална ангажираност и интензивност на всеки от нас няма по какъв начин да реализираме общата ни цел “, добави регионалният шеф.

„ За района на Бургас се регистрира нарастване на челните конфликти сред две транспортни средства, което е доста притеснителна наклонност “, уточни още тя. Акцентирано бе, че макар повишения надзор, превишената скорост и рисковите маневри при засиления трафик остават съществени проблеми през натоварените месеци. По време на съвещанието бе коментирано, че даже да има оттегляне в осъществените нощувки по Черноморие то, трафикът е бил извънредно натоварен като туристите предпочитано са употребявали лични транспортни средства, а не всеобщ превоз. На този декор постигнатото понижение, както при настъпилите ПТП, по този начин и при пътнотранспортния травматизъм е добра основа, която би трябвало да бъде надградена.

През днешния ден се организира и образование на участниците в Областната комисия по сигурност на придвижването на Варна от екип на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. В рамките на този месец представители на всички райони в България минават през сходен инструктаж, който цели усилване ролята на локално равнище в политиките по сигурност на придвижването. Всички останали образования се организират онлайн, като единственото присъствено е това във Варна – точно заради спецификата на региона и интензивността на придвижването в района.

През летните месеци на 2020 година на територията на област Варна са настъпили 195 пътнотранспортни катастрофи с потърпевши лица, при които са починали 6 и са ранени 241 участника в придвижването. Възникналите ПТП с материални вреди са 471, с близо 100 по-малко от същите за миналата година. От началото на годината са настъпили общо 515 ПТП, като се регистрира над 50% понижение на починалите и към 70% понижение на ранените на пътя в района спрямо предходната година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР