През 90-те години манията за ограничаване на заболяванията, предизвикани от

...
През 90-те години манията за ограничаване на заболяванията, предизвикани от
Коментари Харесай

Вредни ли са яйцата при диета

През 90-те години манията за ограничение на болесттите, провокирани от високия холестерол, даде на яйцата неприятно име. Но в действителност ли яйцата са толкоз нездравословни? Или може би тази храна би трябвало да бъде част от една добра уравновесена диета?

Високото равнище на холестерола, което е тясно обвързвано със сърдечните заболявания, без подозрение е един от главните проблеми в доста елементи на света. Според СЗО (Световна здравна организация) над 29% от световните смъртни случаи са в следствие от другите форми на сърдечно-съдовите болести. Изследванията демонстрират, че богати на холестерол храни, каквито са и яйцата, могат да усилят равнищата на това вещество в кръвта.

Това евентуално е главната причина за неприятната известност на яйцата. По-късно е открито, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречен неутолим тип, които са потребни за организма. Лошият холестерол се дължи най-много на транс-мазнините, каквито не се съдържат в яйцата. Ако се притеснявате за равнищата си на холестерол, вместо да подозирате яйцата, поглеждайте етикетите на питателните артикули за съществуване на наситени и трансмазнини.

Яйцата имат доста потребни свойства. Мазнините в тях са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от дребното храни, в които се съдържа витамин D. Вещества, които постоянно липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат да бъдат набавени посредством яйцата.

 Яйце

Яйчният белтък се счита за съвършен източник на протеин. Всички значими аминокиселини, които са градивният детайл на тялото ви, се съдържат в едно яйце в верните пропорции, нужни на тялото ви.

Холинът е различен значим хранителен детайл, съдържащ се в яйцата. Той е жизненоважен за естественото формиране на мозъчната тъкан и има значима роля в предварителната защита на сърдечно-съдови болести. Едно яйце на ден ще задоволи потребността от холин за организма.

Изследване на университета в Харвард потвърждава, че нарасналата консумация на яйца в тийнейджърските години намалява с 18% риска от рак на гърдата при дамите.

 Консумация на яйца

Ако към този момент сте диагностицирани с високи равнища на холестерол, най-добре се посъветвайте с вашия доктор за хранителния ви режим. Но в случай че вашата диета е добре уравновесена, яйцата няма да ви навредят, в противен случай - те ще са едно отлично допълнение към нея.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР