През 60-те години Западна Германия е била готова да откупи

...
През 60-те години Западна Германия е била готова да откупи
Коментари Харесай

Обединението на Германия е можело да стане 30 години по-рано?


През 60-те години Западна Германия е била подготвена да " откупи " Източна Германия от Съветския съюз. Ако проектът не е проработил, то е и тъй като е срещнал твърдата опозиция на Вашингтон.

 Неравностойни братя?
Неравностойни братя?

От основаването си до през днешния ден Федерална република Германия е имала общо 8 канцлера. Само един от тях обаче с право е именуван " канцлер на Обединението " - Хелмут Кол. Това можеше и да е по-различно, в случай че беше съумял проектът на неговия предходник от средата на 60-те години Лудвиг Ерхард.

По информация на списание " Шпигел " той е възнамерявал да реализира обединяването на двете немски страни посредством милиардни заплащания на тогавашния Съветски съюз. Това излиза наяве от засекретни до момента документи на американското Централно разузнавателно управление на САЩ и на външното министерство във Вашингтон.
 Ludwig Erhard Porträt
Канцлерът Ерхард

Планът " Ерхард "

Американците са били отдадени в желанията на тогавашната Западна Германия в качеството си на евентуални медиатори сред Бон и Москва. Планът " Ерхард " предвиждал, Западна Германия да заплаща по 2,5 милиарда $ годишно на Съветския съюз в продължение на 10 години. Общата сума възлизала на 100 милиарда дойче марки.

За този проект шефът на канцеларията на Ерхард - Лудгер Вещрик е уведомил американския дипломат в Бон Джордж МакГи. Американската дипломация обаче е определила " неприличното предложение " към Москва като недобре премислено, преди да го класифицира като нереалистично и съвсем без шансове да успее.

Посланик МакГи даже е записал в депешите си до Вашингтон, че концепцията граничела с " откровена политическа доверчивост ", научаваме още от засекретените данни към тази история. Не излиза наяве, дали Москва също е била отдадена в този проект за " откупуването " на Германска демократична република, нито каква би била реакцията на Съветския съюз, тъй като проектът е аварирал заради съпротивата на Вашингтон. Така Обединението на Германия е трябвало да изчака още дълги години.

Две неравностойни Германии

Обединението става факт на 3 октомври 1990 година. Този понеделник се навършват 21 години от това паметно събитие, което събира в едно цяло две прекомерно разнообразни немски страни. Ето някои обстоятелства за тях в относителен проект от преди Обединението:
 Wiedervereinigung West Auto frisst Ost Trabant D Mark
Западняк и Източногерманец

Федерална Република Германия / Германска демократична република

- територия : 248 714 кв.км / 108 333 кв.км;

- административно разделяне : 11 федерални провинции / 5 източни провинции през днешния ден (бивши 15 окръга);

- население (1959) : 50.9 млн. / 18.4 млн.;

- население (1990): 62.3 млн. / 16.4 млн.;

- от тях живеещи в огромните градове (1990): 33.4% / 27.2 %;

- Брутният вътрешен продукт на глава от популацията (1990): 18 300 $ / 12 600 долара;

- трудещи се : 27.8 млн. / 8.8 млн.;

- междинна чиста заплата (1985): 3 745 дойче марки / 1 746 ГДР-марки;

- приблизително работно време за покупка на кола (1985): 4 месеца / 25 месеца;

- семейства с пъстър тв приемник (1989): 96% / 57%

АГ, Шпигел, ДПА, Е. Лилов, Редактор: Бистра Узунова
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР