През 40-те години на миналия век по-голямата част от огромното

...
През 40-те години на миналия век по-голямата част от огромното
Коментари Харесай

Плувците, които положиха основите за военноморските тюлени на САЩ

През 40-те години на предишния век по-голямата част от голямото подводно царство на Тихия океан е неразучена. Инструментите и оборудването са прекомерно обикновени, океанът е прекомерно голям и огромна част от морското дъно е прекомерно труднодостъпна. Морските карти демонстрират местоположението на тихоокеанските острови и атоли, само че не предлага доста детайлности за дълбочините или подводните характерности на техните подходи към крайбрежията. Напредъкът в сонарите разрешава на корабите да мерят океанското дъно в по-дълбоки води, само че не и в плитките покрай земни маси.

Заради тези осезаеми дефекти в картографията, към 1000 млади скаути от екипите за подводно разрушение (Underwater Demolition Team, UDT) на Военноморски сили на Съединени американски щати са назначени да разузнават вражеските плажове и да разчистват крайбрежните отбрани преди съюзническите десанти по време на Втората международна война. За да си свършат работата, тези по този начин наречени жаби доплуват до плажовете невъоръжени, единствено по бански гащета, маски за гмуркане и плавници. Обучението им се организира в тяхна лична базата в Мауи – оборудване, състоящо се от палатки, паянтова трапезария, студени душове навън и неуверени външни тоалетни.

 The National Navy SEAL Museum

„ Това не е мотивът, по който множеството хора отиват на Хаваите “, споделя Джордж Морган, един от последните оживели ветерани от UDT. Сега на 95 години, Морган се причислява към флота през 1944 година на 17-годишна възраст.

Сравнително малко известно през днешния ден, наследството на жабите продължава да живее в най-елитните сили за специфични интервенции на Военноморски сили. Тюлените са наследили доста техники и обичаи от своите прародители от Втората международна война, в това число подводно разузнаване, техники за стелт плуване, секрети разполагания, работа по двойки и философията в никакъв случай да не се изоставя човек.

В чистите тюркоазени води на Мауи плувци като Морган – някогашен избавител от Ню Джърси – се научават по какъв начин да изследват вражеските плажове, да употребяват експлозиви, с цел да разчистват подводни трудности и да взривяват коралови рифове, с цел да основат канали за лодки. 40% от новобранците не съумяват да преминат образованието: някои изпадат в суматоха в намерено море, до момента в който на други им липсва издръжливостта при плуване на дълги дистанции или умеенето да плуват по UDT метода: скрито.

За да не ги разкрият японците, жабите се научават да плуват, без да вършат пръски; Морган се научава по какъв начин да разчита на странично плуване и бруст, тъй че краката и ръцете му в никакъв случай да не пробиват повърхността на водата. Те също се упражняват да обръщат главите си, когато плуват по този начин, че маските им да не отразяват слънчевата светлина. Научават се и в никакъв случай да не излизат за въздух на гребена на вълните, а единствено в падините сред тях.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР