През 40-те години на миналия век Адолф Хитлер не е

...
През 40-те години на миналия век Адолф Хитлер не е
Коментари Харесай

Как германски командоси спасиха Бенито Мусолини от ареста

През 40-те години на предишния век Адолф Хитлер не е имал изключително доста другари. Той обаче счита, че Бенито Мусолини от Италия е един от най-близките в неговия кръг. Така че, когато Мусолини губи поддръжката на страната си, немският канцлер е подготвен незабавно да му предложи помощ. Така Германия през 1943 година даже избавя италианския деспот от ареста.

Бенито е роден в непретенциозно семейство в Предапио през 1883 година Баща му е ковач, а майка му е католическа учителка. В учебно заведение той е считан за раздразним и горд и постоянно има конфликти както с учители, по този начин и с други възпитаници.

През 1902 година Мусолини емигрира в Швейцария, с цел да избегне наложителната военна работа. Докато е там, той се интересува доста от социализма, само че се откъсва от партията, когато тя приканва Италия да се намеси в Първата международна война. След изключването му от социалистическите редици, той стартира да поддържа фашистките дела.

Докато нацизмът се основава частично на фашизма, Хитлер и Мусолини не споделят едно и също политическо верую, изключително когато става дума за расизъм. Например, един път през 1932 година Мусолини беседва с публицист на име Индро Монтанели, който неотдавна бе разгласил книга, наречена „ Io e il Duce “. В диалога той разисква част от книгата на създателя, където ел Дуче приказва за смисъла на евреите за италианската стопанска система. Италианският министър председател му споделя: „ Имаш моето утвърждение: расизмът е за блондините (германците)! “

Хитлер, въпреки това, е доста огромен почитател на Мусолини. Според професора по история Кристиан Гьошел, немският канцлер го счита за вдъхновяваща фигура и при започване на 30-те години на предишния век даже желае в писмо до италианския министър председател фотография с подпис.

 Ritratto Fotografico di S.M. Re Vittorio Emanuele III di Savoia

Крал Виктор Емануил III

Когато избухва Втората международна война, ел Дуче се причислява към Адолф и силите на Оста. Италианците организират огромна акция в Северна Африка с вярата, че Англия ще рухне и Италия ще бъде в положение да поеме огромни елементи от земята. Мусолини съумява да превземе Британска Сомалия – само че последователно стартира да понася тежки загуби и при започване на 1943 година съюзническите сили побеждават силите на Оста в акцията в Тунис.

Въпреки 20-те си години на власт, Мусолини има съществени проблеми. Капката, която прелива чашата, капва, когато стартират бомбардировките в Ри: държавното управление на премиера се обръща против него и Мусолини е осведомен, че армията му към този момент не желае да се бие за него, а крал Виктор Емануил III му споделя, че към този момент не е приет държател.

 DFS 230-A

DFS 230

Кралят арестува Мусолини и италиански бойци го водят на незнайно място. Адолф Хитлер е извънредно обезпокоен от новината и се притеснява, че новото управление в Италия ще сътвори съюз със съюзническите сили. Така нацисткият водач взема решение, че най-хубавият му метод за деяние е да избави Мусолини.

И е доста сериозен по този въпрос. Германският канцлер постанова на Ото Скорцени, неговия кум, да следи за придвижванията на Мусолини и на Скорцени не му лишава доста време, с цел да откри диктатора. Той съумява да прихване радиопредавания, направени от италианските военни и два месеца след лова открива, че Мусолини е арестуван в хотел Кампо.

Работата обаче не е изцяло приключена – нацистите в този момент би трябвало да измислят избавителен проект. След като преглежда фотоси от въздушно разузнаване, Скорцени отбелязва, че хотелът се намира на върха на планина, което изключва нахлуване с парашути. Въпреки това, нацисткият избавителен екип скоро схваща, че може да кацне ескадрила планери на дребен сектор свободна земя.

Така на 12 септември 1943 година Скорцени и неговият екип от командоси от SS и парашутисти от Fallschirmjäger се качват на борда на 10 планера DFS 230 и влизат в региона. Парчето земя се оказва каменист скат, поради което единият планер се разрушава в земята, ранявайки няколко от мъжете, които вземат участие в опита за избавяне.

След кацането си групата взема в плен военачалник Фернандо Солети; Италианците освобождават Мусолини и Скорцени персонално го извежда с глайдера си. След триумфа на задачата италианският министър председател е персонално предаден на Хитлер.

Въпреки че не всеки подробност от задачата е доказан като факт, това, което знаем е, че тя е сполучлива.

 Mussolini e Petacci a Piazzale Loreto, 1945

Труповете на Мусолини, Петачи и още няколко на Пиацале Лорето, 1945 година

Хитлер желае да смъкна италианския крал и се надява, че Мусолини ще го поддържа. Бенито обаче не се интересува от сходно нещо и през идната година и половина някогашният италиански водач живее в град Ломбардия като всъщност е марионетен водач, защото нацистите лимитираха пътуванията и връзките му.

През април 1945 година, когато съюзническите войски настъпват към него, Мусолини и любовницата му Клара Петачи се надяват да избягат в Швейцария. Те са хванати по пътя в езерото Комо.

Бившият фашистки водач е екзекутиран с пукотевица. След това тялото му е преместено в Милано, където е окачено с главата надолу на бензиностанция.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР