През 30-те години на миналия век Франция създава система от

...
През 30-те години на миналия век Франция създава система от
Коментари Харесай

Най-голямото оръдие на Хитлер

През 30-те години на предишния век Франция основава система от солидни укрепления, наречена линията Мажино, която да отбрани страната от навлизане от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този миг - с дълбоки подземни бункери, модерни защитни кули, пространства за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и така нататък

Нищо, което немският Вермахт има в арсенала си, не е в положение да проникне зад тази страхотна отбрана, написа profit.bg. За да откри решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.

Инженерът на компанията Ерих Мюлер пресмята, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена ризница, е нужно оръжие с големи размери. То би трябвало да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, в случай че изстрелва боеприси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, отвън обсега на френската артилерия.



Самото оръжие би тежало над 1300 тона и би трябвало да бъде превозено на части от железница. Когато тези числа са показани на Хитлер, той ги утвърждава и конструирането на голямото оръжие стартира през 1937 година

 

За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка при започване на 1941 година, с цел да следи тестванията. Той назовава големия револвер Schwerer Gustav, или " тежкия Густав ", на татко му Густав Круп.

Schwerer Gustav е безусловно чудовищно оръжие. Той е толкоз огромен и тежък, че не може да се движи. За тестванията е раздрънкан и претрупан в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, с цел да бъде съединен на място - задача, която изисква 250 служащи и лишава близо три дни.

За цялото време и пари, изразходвани за построяването на оръжието, то прави малко работа на бойното поле и не прави безусловно нищо против французите, за чието нахлуване в началото е планувано.

Германия към този момент е нахлула във Франция през 1940 година, преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от комплицирани укрепления изцяло безполезна.

Вместо това Schwerer Gustav е ситуиран на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 година Четири хиляди мъже работят пет седмици, с цел да го приготвят за пукотевица.

През идващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни муниции, ситуиран на 30 метра дълбочина, с минимум 10 метра бетонна отбрана.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР