През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16

...
През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов: България ще получи 8 американски изтребители F-16 през 2025 година

През 2025 година България ще получи 8 американски изтребители F-16 от Съединени американски щати. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата на България.

" Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в друг стадий на довеждане докрай. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отсрочили настояването, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 година, защото търсенето на тези самолети е засилено ", сподели той.

" Подготовката на водачите върви по контракт. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, готови в Щатите по методиката, по която се готвят американските Военновъздушни сили. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат образование в Съединени американски щати. Ще създадем една основа. Важно е по какъв начин да превърнем този запас в работеща отбранителна дарба, ще употребяваме опита на Съединени американски щати. Това са поредни старания на всички равнища ", добави адмирал Ефтимов.

Той напомни решението от срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 година - стартира се разполагане на многонационални бойни групи в балтийските страни и Полша, главно поради опасността от Русия след анексирането на Крим. След започване на войната в Украйна започнаха полемики за възстановяване на инфраструктурата на Източния фланг на НАТО - доста комплициран логистичен развой.

Адмирал Ефтимов заяви още, че България, Румъния и Турция досега са унищожили над 12 мини в Черно море.

На този стадий няма решение за присъединяване на наши офицери в интервенцията в Червено море, уточни адмиралът.

Началникът на защитата разяснява още, че основното за сполучливото завръщане на нашите пленени сънародници в Червено море са дискретността и дипломацията. Ефтимов съобщи, че още преди случаите с " Галакси Лийдър " и с кораба " Руен " страната ни е имала покана от по този начин наречените обединени морски сили на Съединени американски щати да се включи в тази интервенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР