През 2024 г. алиансът БРИКС ще разшири членския си състав,

...
През 2024 г. алиансът БРИКС ще разшири членския си състав,
Коментари Харесай

БРИКС: Още 5 държави искат да се присъединят към съюза тази година

През 2024 година алиансът БРИКС ще разшири членския си състав, откакто неотдавна одобри нови страни при започване на 2024 година, които публично се причислиха през януари.

Интересът към блока нараства, изключително измежду страните, които желаят да се причислят към самодейността му за дедоларизация. Още пет азиатски страни се стремят към участие тази година, привлечени от обещанието за засилена търговия и икономическа непоклатимост.

Тъй като щатският $ отслабва, азиатските страни търсят други възможности за поддържане на търговията и основаване на нови аварийни валути. Сред тях Япония наподобява подготвена да задълбочи съдействието си с БРИКС, като се причисли към Китай в напъните за дедоларизация. Междувременно Бангладеш публично подаде молба за участие в БРИКС, подкрепена от Бразилия .

Индонезия, макар че в предишното не съумя да се причисли към БРИКС, още веднъж демонстрира интерес към участието в алианса. Сътрудничеството с Китай и желанието за понижаване на зависимостта от щатския $ са причина за възобновените старания на Индонезия.

По сходен метод Сингапур и Тайланд, със съответните си начинания за поощряване на преводите без долари и подсилване на районните валути, се стремят да засилят връзките си с БРИКС.

Тъй като БРИКС продължава да се разраства и да утвърждава въздействието си, тези азиатски страни виждат в участието стратегически ход към икономическа диверсификация и понижаване на зависимостта от обичайните финансови системи.

Тяхното включване може да промени световната икономическа динамичност и да форсира намаляването на преобладаващата роля на щатския $ в интернационалната търговия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР