През 2024-а празничната нощ е посветена на 180 години от

...
През 2024-а празничната нощ е посветена на 180 години от
Коментари Харесай

Приключения в Леденото кралство ще има в нощта на Андерсен в библиотеката

През 2024-а празничната нощ е отдадена на 180 години от първото издание на приказката „ Снежната кралица “. В Нощта ще се включат 16 деца от разнообразни русенски учебни заведения. Това са дейни дребни читатели съгласно базата данни на институцията, деца - спечелили от викторини, състезания, спортни надпревари и други Те ще се впуснат в „ рисково “ премеждие в Леденото кралство. Ще преодолеят разнообразни трудности и разрешат заплетени загадки, с цел да съберат и подредят частите от счупеното от Слънцето Огледало на Дявола. На помощ ще им се притекат приказните герои Елза, Ана и Олаф от анимационния филм „ Замръзналото кралство “, основан също по претекстове от „ Снежната кралица “.

Нашите дребни приключенци ще научат и за българската диря в Наградата „ Ханс Кристиан Андерсен “ - Асен Босев, който е включен в почетния лист на интернационалната премия за детска литература. Представяме пред тях Асен Босев и неговите гатанки.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се организира на 2 април 2000 година в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия. Оттогава тя се провежда в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея. Русенската библиотека е постоянен участник и единствена в България, в която децата нощуват. На сутринта тази година техен посетител ще бъде балерината Зорница Петрова и ще танцува с тях за разсънване.

Също на 30 март се открива и Маратонът на четенето 2024 в библиотеката. Наша специфична гостенка ще е Петя Ангелова, която ще показа книгата си „ Приказките на графиня дьо Пипи “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР