През 2023 година се навършват 30 години, откакто българо-германските икономически

...
През 2023 година се навършват 30 години, откакто българо-германските икономически
Коментари Харесай

България изнася стоки за Германия на стойност над 1 милиард лева месечно

През 2023 година се навършват 30 години, откогато българо-германските стопански връзки бяха официализирани първо посредством основаването на Представителството на немската стопанска система в България, след това и посредством основаването на официална външнотърговска камара - Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК). По този мотив Money.bg беседва с доктор Митко Василев, дълготраен шеф на институцията.

Господин Василев, тази година се навършват 30 години от основаването на Представителството на немската иковомика в България. Нека създадем едно припомняне - коя беше първата немска компания у нас и за какво избира тогава точно страна ни за своята инвестиция?

През 1993 година бе основано Представителството на немската стопанска система в България, а през 1995 година се учреди Делови клуб на немската стопанска система в България. През 2004 година се сътвори публична външнотърговска камара - Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК), единствената и до в този момент двустранна камара, учредена на междуправителствено съглашение и най-голямата такава сега в страната.

През годините ГБИТК затвърди своята позиция като представител на немския бизнес в България, създавайки платформа за контакти, партньорства и продан на информация и опит сред немски и български компании. Освен това Камарата продължава да дава нови благоприятни условия за сполучлив бизнес и стопански партньорства на своите членове. ГБИТК се нарежда в публичното пространство като главен сътрудник на немската стопанска система в България. Сред главните й цели са насърчаването и подпомагането на комерсиалните и икономическите връзки сред Федерална република Германия и Република България и оказване на подпомагане за възстановяване на капиталовата среда.

Не бихме могли да посочим първата немска инвестиция в България след смяната през 1989 година, а и нашият празник не е обвързван с първата немска инвестиция.
 Германски вложения у нас ще разкрият 3 500 нови работни места
Германски вложения у нас ще разкрият 3 500 нови работни места

Компания в региона на автомобилостроенето до няколко месеца започва своя план

Съвременната стопанска система на България се разграничава доста от положението, в което беше преди 30 години. И въпреки всичко - по какъв начин бихте описали капиталовата среда тогава и по какъв начин актуалната? Иначе казано - какво успяхме да реализираме и какво не успяхме?

Инвестиционната среда фактически се промени през годините. Германия се трансформира в търговски сътрудник номер едно за България. Според последната извършена анкета за бизнес средата в България, 100 % от всички участници споделят, че още веднъж биха избрали страната като място за своите вложения.

Видим е приносът, който дават немските компании през годините за възстановяване на бизнес климата в България. Има още благоприятни условия за развиване. Страната може да се възползва от световните процеси, свързани със съкращаване на веригите на доставка, само че за тази цел е належащо още работа по възстановяване на рамковите условия, с цел да се трансформира България в още по-привлекателно място за правене на бизнес.

Можем ли да създадем груба сметка за размера на " немската стопанска система в България " през последните 30 години? Какъв е финансовият отпечатък на немските компании у нас?

Германските компании постоянно са били измежду водещите вложители в страната. Правейки равносметка за миналите години по данни на Федералното министерство на стопанската система и опазването на климата, външнотърговският оборот сред България и Германия през 2000 е достигнал 1,473 милиарда евро. Износът от България за Германия тогава е възлизал на 597 млн. евро. В противоположна посока вносът от Германия в България е бил 876 млн. евро.

Търговията на България с Германия понастоящем доближава рекордните 11,1 милиарда евро още през интервала януари - ноември 2022 година, сочат последните данни на Германската федерална статистическа работа. За посочения интервал България е изнесла артикули на стойност 6,2 милиарда евро за Германия, а вносът възлиза на 4,9 милиарда Предстои оповестението на окончателните данни за цялата 2022 година

По последни данни в България са регистрирани към 3800 сдружения с немско присъединяване в капитала, които обезпечават към 60 000 работни места в страната. Германските компании влагат в експортно насочени браншове като ИТ промишлеността, електротехническата индустрия и автомобилостроенето.
 Българските дронове Dronamics ще се създават в немски цех
Ето къде ще се създават българските дронове Dronamics

Dronamics афишира партньорство с Cotesa за произвеждане на товарните дронове " Черният Лебед "

Свикнахме всяка година да означаваме нови значими немски вложения. В този ред на мисли, точно на 30-годишнината, какво да чакаме през тази година?

През 2022 бе деклариран инвеститорски интерес към България в обичайните браншове на немския бизнес у нас - аутомотив, производството и осведомителни технологии. Очакваме някои индустриални компании да вземат решение.

Българо-германският стокообмен мина границата от 10 милиарда евро, а България е от дребното страни, които изнасят повече артикули за Германия, в сравнение с внасят. Промени ли се нещо в тази посока през последната година?

Запазва се наклонността износът на България към Германия да надвишава вноса.

Геополитическата среда се промени през последната година заради войната в Украйна. С оглед на това - има ли заплаха за българо-германските стопански връзки?

На лице е икономическо закъснение на икономите в цялата Еврозона, в това число в Германия, което неизбежно ще се отрази и на двустранните стопански връзки, само че прогнозите са оптимистични и сочат, че този развой ще бъде по-кратък.

Традиционно през януари раздавате премиите на немската стопанска система, с които поощрявате бизнесът у нас. Навръх 30-годишнината - какво е посланието през 2023-а?

На 20-ти септември 2023 година ще отпразнуваме " 30 години немска стопанска система в България ". Поканили сме за присъединяване федералния министър на стопанската система и запазване на климата доктор Роберт Хабек. В рамките на този празник през цялата година ще се проведат редица начинания. През последните 30 години немските компании вложиха в България, с цел да я създадат по-добро място за живот, работа и бизнес. В този ред на мисли взехме решение да поговорим за бизнес с водачите на някои от най-значимите немски компании в България. В нашата извънредна подкаст поредност ГБИТК споделя историята за това по какъв начин две култури се срещат и работят дружно, с цел да основат по-добри вероятности пред българското общество.

В първи епизод Тим Курт, президент на ГБИТК споделя, за какво устойчивостта е ключът към бъдещия триумф.

Ще отбележим и 20 години от основаването на " Баварското посланичество в Българя ". В тази връзка от 14.06. до 16.06.2023 година чакаме на посещаване в България баварския държавен министър на стопанската система, районното развиване и енергетиката господин Хуберт Айвангер с бизнес делегация.

През тази и идната година фокусна тематика на Камарата ще бъде " Осигуряване на фрагменти за богатство и напредък ". Със сигурност ще имаме и други потребни начинания, само че дано за в този момент запазим някои от тях като изненада.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР