През 2023 година се навършват 150 години от гибелта на

...
През 2023 година се навършват 150 години от гибелта на
Коментари Харесай

През 2023 г. се навършват 150 години от гибелта на Апостола

През 2023 година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски. С редица културни, научни и просветителни събития през цялата година в България и по света ще бъде отдадена респект пред паметта на Апостола на свободата, оповестява Българска телеграфна агенция.

На 21 декември 2022 г. служебният кабинет одобри Национална програма с съответни събития и начинания за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Левски. През ноември беше одобрен и съставът на Национален предприемчив комитет. Негов ръководител е министърът на културата. Сред членовете му са министърът на образованието и науката, министърът на защитата, министърът на външните работи, представител на Светия синод, ръководителят на Българската академия на науките (БАН) доктор Юлиан Ревалски, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. д.ф.н. Анастас Герджиков, генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев, роднини на Васил Левски, общественици, преподаватели и публицисти.

Юбилейната годишнина е опция да се напомни и разкрие личността на Апостола, революционната му активност, смисъла на неговите хрумвания и дълбоката им новост в нашето съвремие, като се подтиква българското общество за креативно и новаторско осмисляне на делото на Васил Левски, на неговите сподвижници и почитатели, се показва в решението на Министерския съвет.

Сред задачите на Националната стратегия са достойното отбелязване на годишнината от гибелта на Левски, обезпечаване на необятната публичност на смисъла от запазване на българската еднаквост и на историческата памет за героите на националното ни Възраждане, както и разпространение на общочовешките полезности и европейските измерения в концепциите на Апостола измежду българската общност, с акцент върху младежите, деца, възпитаници, студенти. Чрез събитията и самодейностите в програмата се цели да бъдат приобщени огромният брой българи, живеещи в чужбина, за запазване на историческата памет и националната еднаквост.

Сред деянията, планувани за 2023 година, е документална галерия във връзка годишнината от гибелта на Апостола и мултимедийна апаратура, която ще показа по интерактивен метод основни и въздействащи моменти от живота на Васил Левски.

Българска академия на науките, взаимно с Министерството на образованието и науката (МОН) и Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина (АБУЧ), ще приготвят цифрови уроци, отдадени на личността и делото на Левски. Под надпис „ Аз, един от потомците на Апостола “, МОН ще провежда разнообразни начинания в учебните заведения в страната, ще бъдат поканени да вземат участие и българските учебни заведения в чужбина.

Държавната организация „ Архиви “ ще сътвори уебсайт, отдаден на Васил Левски, в който ще бъдат включени цифрови изображения на писма от Апостола, негови фотографии, предмети и други.

Община Карлово ще разгласи 2023-та за Годината на Васил Левски, ще бъде основан и Мемориален уебсайт. През цялата година в Националния музей „ Васил Левски “ в родния град на Апостола ще се организират уроци по просветителните стратегии на музея с деца от България и чужбина, в действителна среда и онлайн. В музея ще бъде проведена и студентска полемика - семинар „ Памет за Апостола “, по време на която студенти и докторанти ще показват свои разработки.

Общобългарският комитет „ Васил Левски “ ще провежда училищен конкурс на тематика „ Аз съм Левски “, който ще се организира сред членовете на клубовете „ Млади възрожденци “ в България. Най-хубавите 50-60 творби ще бъдат издадени в обособена брошура, очакван е и награден фонд.

Министерството на защитата ще създаде възпоменателен орден, отдаден на годишнината. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР