През 2023 година европейската енергийна зависимост от Русия ще намалее

...
През 2023 година европейската енергийна зависимост от Русия ще намалее
Коментари Харесай

Европа трябва да играе играта на Путин поне до зимата


През 2023 година европейската енергийна взаимозависимост от Русия ще намалее внезапно. Но до тогава Европа би трябвало да взе участие в игричките на Путин, счита Андрей Гурков.

Макар и не с цялостен потенциал, съветски газ въпреки всичко потече по тръбопровода " Северен поток 1 " след края на планувана профилактика, която продължи 10 дни. Това сигурно провокира облекчение в Европейския съюз и най-много в Германия. Най-голямата европейска стопанска система се притесняваше, че
Редакцията предлага
Стана ясно обаче, че съветският президент Владимир Путин не желае да се отхвърля от. Ако беше наредил на " Газпром " да спре доставките по " Северен поток 1 ", той щеше да изгори всички мостове. Дори най-наивните германци осъзнават, че в днешна Русия, изключително до момента в който тече войната с Украйна, Путин е единственият, който взима стратегическите решения.

Москва може да продължи да изнудва Европа

Европейският съюз щеше да разгласи изключителна обстановка в енергетиката и незабавно да стартира да постанова авансово квалифицираните за сходен сюжет проекти. Така ембаргото на съветския газ щеше да стане факт, само че то щеше да бъде оповестено от самата Русия, а не от Европейски Съюз. След това щеше да е мъчно за Москва да стартира още веднъж да доставя газ, даже и след време. Подобна стъпка би изглеждала като подчинение пред Запада, даже в действителност признание на това, че без европейските си клиенти " Газпром " няма какво да прави с големите си количества газ, придобит в Западен Сибир.

А в този момент държавната компания ще продължи да генерира задгранична валута за страната, което е значимо за Русия, изключително щом съветските въглища ще изчезнат изцяло от европейския пазар след три седмици поради глобите, наложени от Европейски Съюз. Същото важи и за съветския нефт,. Но в актуалната обстановка явно нещо друго е доста по-важно за Кремъл: с подновяването на употребата на " Северен поток 1 " Москва си резервира опцията да продължи да изнудва европейците и да ги заплашва с цялостно прекъсване на газа.

Обяснявайки решенията си с развалени турбини и други механически детайлности, “Газпром ” може още веднъж да стопира доставките, когато си пожелае, тъкмо както го направи и в средата на юни. Това се случи директно преди визитата на водачите на Германия, Франция и Италия в Киев, където те се застъпиха за европейската интеграция на Украйна. Путин отново ще може да разгласи, че количествата газ, течащ по " Северен поток 1 ", са понижени до една пета от мощността и чака от европейците да вкарат в употреба " Северен поток 2 ", в случай че желаят газ.

В тази извънредно унизителна обстановка, Европейският съюз и най-много Германия -, са оставени с един единствен избор - да свидлив зъби и да преглътнат всичко, с цел да си обезпечат време. Време, което е належащо, с цел да се запълнят оптимално хранилищата преди да пристигна зима.

Европейската комисия прикани страните членки да понижат потреблението на газ с 15 %.

Зависимостта от Русия ще бъде фрапантно понижена през 2023 година

Газовите складове в Европейския съюз са приблизително на 65% запълнени, което е доста добре. Целта да бъдат реализирани равнища от 80-90 на 100 за три месеца и половина наподобява реалистична. Полша, Швеция и Дания даже към този момент са ги достигнали. В Германия равнището е 65%.

Ако хранилищата бъдат напълнени на най-много, има късмет да се понижат и галактическите цени на газа. Но има още нещо, което е изключително значимо за европейците в този момент - те би трябвало да се предпазят от дефицит на сила за идната зима, тъй като това неизбежно би довело до рестриктивни ограничения или даже до прекъсване на газа първоначално на някои индустриални компании. Ако те спрат работа, и други промишлености могат да бъдат принудени да прекратят активността си. А това води непосредствено до криза.

Фокусът в този момент е в идната зима. Ситуацията ще се усъвършенства през 2023 година, когато доставките на газ по други тръбопроводи от други експортьори ще се усилят доста, нови терминали за полутечен газ ще бъдат открити и редица ограничения за икономисване на сила ще влязат в действие. Германското държавно управление планува, че на зависимостта от съветски газ може да бъде комплициран край до лятото на 2024 година

Напълването на хранилищата е съществена задача

В момента тази взаимозависимост към момента е доста огромна. Това прави Европейски Съюз стопански и политически уязвим и лимитира опциите му да подкрепя Украйна. Сега Европейски Съюз няма по-важна задача от това да запълни газовите складове допустимо най-бързо. За да го реализира, Брюксел би трябвало да одобри игричките, които Путин играе с газа, даже да ги играе наедно с него.

Андрей Гурков

Смята ли Путин, че държи контрола върху европейците посредством газа? Нека да мисли по този начин! Харесва ли му илюзията, че към момента е допустимо да се възроди " Северен поток 2 "? Нека бъде благополучен! Искаше турбината на " Siemens " да бъде върната от Канада? Правилно направиха, че му я върнаха! Ще изиска ли и друго съоръжение за ремонт на " Северен поток 1 "? В подобен дебат, също като в същинска война, би трябвало да си кадърен краткотрайно да отстъпиш от част от позициите си, с цел да си запазиш боеспособността си.

Докато Путин играе своите игрички и изяснява на съветските телевизионни фенове, че всичко върви по проект, европейските страни ще пълнят газовите си складове по малко всеки ден. От тази позиция, възобновяване на газовите доставки по " Северен поток 1 " е частична победа за европейците, даже да е мощно лимитирана такава. Спечелено е време и най-малко някакъв газ.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР