През 2023 г. в 9 държави са избухнали големи огнища

...
През 2023 г. в 9 държави са избухнали големи огнища
Коментари Харесай

СЗО: Бум на случаиет на холера в света

През 2023 година в 9 страни са избухнали огромни огнища на холера, достигайки най-големият брой за повече от десетилетие. Това съобщи Филип Барбоса, началник на екипа по холера и епидемиологични диарийни болести на Световната здравна организация (СЗО). Той приказва за „ възходящия риск “ от разпространяване на заболяването в международен мащаб, предава.

„ Холерата продължава да съставлява възходящ риск за публичното здраве в международен мащаб. Тази година девет страни са съобщили за огромни огнища, което е най-големият брой за повече от десетилетие “, сподели Барбоса.

Той напомни, че броят на случаите през 2022 година е бил два пъти по-голям от този през 2021 година

„ Предварителните данни сочат, че 2023 година е още по-лоша “, изясни експертът.

С повишаването на заболеваемостта „ потребността от ваксини против холера надвишава наличните ресурси “. СЗО не чака „ доста нарастване на производството на ваксини до 2025 година “. Барбоса напомни, че съгласно оценките на СЗО „ минимум 1 милиард души са изложени на риск от холера “.

По отношение на вероятностите за идващите месеци той съобщи, че „ няма положителни вести “, защото дъждовният сезон продължава в доста ендемични за холера региони по света, което води до увеличение на случаите на болестта. Освен това естественото събитие Ел Ниньо „ е доста евентуално да ускори разпространяването на холерата “. СЗО чака донорите да откликнат на нейния апел за разпределяне на 160 млн. $ за битка с заболяването.

Според информативен бюлетин на СЗО, оповестен при започване на октомври, от началото на 2023 година броят на инфекциите с холера е надхвърлил 582 000, като смъртните случаи са повече от 4500.

Холерата е изключително рисково инфекциозно заболяване, породено от холерен вибрион. То поражда, когато патогенът попадне в организма със инфектирана храна или вода.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР