През 2023 г. селекцията на проекти за резидентната програма на

...
През 2023 г. селекцията на проекти за резидентната програма на
Коментари Харесай

По следите на архитектурното наследство

През 2023 година селекцията на планове за резидентната стратегия на Община Пловдив е ориентирана към архитектура, дълготрайни изследвания на града, неговото завещание и особености, както и към основаването на по-необичайни като форма артистични визии за него. Проектите са планувани за реализация в края на резидентния интервал и през есента 2023 година След предварителното изследване, което Андерс Елин и Селма Боскайло направиха през юни, по своя план в Пловдив към този момент работи и вторият резидент на програмата за тази година.

Емил Урумов е самостоятелен куратор и създател, роден в Пловдив, който живее от 25 години в Париж. Той е създател на планове като “Палат Потьомкин “ (Фондация Рикар/Национална Галерия, София, 2017), “Tension Economy ” [Икономика на вниманието/напрежението] (Център Парк Сен Леже, Франция, 2016), “Театър на интервенциите “ [Театр де л‘Юзин, Женева, Швейцария, 2015), “Принципът Галапагос “ (Пале де Токио, Париж, 2013).

През 2018-19 година е шеф на център за модерно изкуство BBB (Тулуза, Франция). Един от последните му планове, “Груп Шоу (по Коянискатси) “ (галерия Сал Принсипал, Париж, 2023) е обвързван с отзвука на екологичните въпроси в областта на изкуството. Неговите проучвания и ползи включват политическата същина на изложбените пространства, контекстуални и “ситуирани “ изложбени формати, понятието за “полезна стойност “ в изкуството, вероятните проходи сред функциите на куратора и създателя. Той работи също по този начин по планове, свързващи кураторски метод с практиката на документално-концептуална снимка.

Проектът на Емил Урумов Learning from Plovdiv [Учейки се от Пловдив] е въодушевен от книгата Learning from Las Vegas, едно проучване на архитектурен случай, считан за жалон на пост-модернизма. Проектът цели да създаде образен разбор на взаимовръзката сред извънредно разнообразните архитектурни и градоустройствени пластове на Пловдив, от древността до актуалните молове.

Подходът на Емил Урумов синтезира кураторски, теоретични, художествени и фотографски умения. Крайният резултат е планувана галерия, която следва да се покаже в Пловдив, София, а по-късно и във Франция. Авторът си е сложил за цел да създаде забележителна серия от изображения с архитектурни и социо-икономически оттенъци, на кръстопът сред документалния артефакт и художествената творба.

Среща с Емил Урумов в Пловдив, на която той ще показа работата си по този и други свои планове, следва при започване на септември.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР