Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров официално преряза лентата на

...
Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров официално преряза лентата на
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров откри Форум Север

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров публично преряза лентата на „ Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол“, дружно със заместниците си по просвета Пламен Панов и по строителство Пламен Райчев, археолога Мая Мартинова и проектант Румяна Пройкова.

„ Освен че Пловдив има просвета и археология, той би трябвало и да ги демонстрира. Честито на всички пловдивчани, това е следващия обект след художествената изложба, която открихме предходната седмица. Сигурен съм, че тук ще идват доста туристи. Искам да благодаря на археолог Мартинова и на проектант Руми Пройкова за отличната работа, която са свършили. Без тях нямаше да имаме тази опция да забележим какво е било преди нас, тъй като както съм казвал – нищо не стартира от нас и няма да приключи с нас. Пловдив е четвърта туристическа дестинация в Европа и първа в България, което значи, че вървим в вярната посока “, съобщи след прерязването на лентата кметът.

Неговият заместител Пламен Панов посочи, че на следващия ден в Националния институт за недвижимо културно наследства ще има среща с шефа на института арх. Петров за останалите елементи на Форума на Филипопол – изток и юг, като документите за тях са поправени според предписанията на института.

„ Това е най-важната част на Форума, тук не са били елементарни магазини, а административната част, библиотеката, хазната. Това е било сърцето на римския конгрес. В най-скоро време ще стартираме работа и по Източната врата, тъй че туристическите направления на Пловдив ще стават от ден на ден и градът ще продължи да се развива като туристическа дестинация “, сподели Панов.

Археологът Мая Мартинова разясни, че в тази част са открити няколко скулптури на римски императори, които са реставрирани и непокътнати, експонирани са плочи със съхранени надписи, а част от предметите към този момент са изложени в Регионалния археологически музей.

Форум Север е втората реставрирана и експонирана част от обекта, откакто преди три години Форум Запад отвори порти за туристи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР