Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури и по

...
Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури и по
Коментари Харесай

Подновиха разкопките на Източната порта


Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури и по наставление на Експертната комисия на МК, изследването им ще продължи и през 2022 година

Подновиха още веднъж археологическите разкопки на обект „Източна врата на Филипопол“. Дейностите се финансират от община Пловдив, а научни ръководители са известните археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева.

Археологическото изследване се прави в осъществяване на предписанията на Експертна комисия от Министерство на културата, която одобри резултатите от разкопките през 2021 година. Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури бе решено тяхното проучване  и документиране  да продължи и през 2022 година.

Разкопките се правят в два бранша. В първия, пред Късноантичната врата, се работи по разкриването на по-ранни културни пластове, свързани с солиден строеж от пясъчник, изграден  в opus quadratum. „ Квадрат на Opus “ е древноримска строителна техника, при която квадратни блокове от камък с идентична височина се слагат в паралелни курсове, най-често без потреблението на хоросан. Във втория бранш се работи към Маркаврелиевата крепостна стена, където през 2021 год. се разкри постройка с голям брой глинени теракоти и керамика.

В помощ на археолозите в изследването вземат участие студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, които организират археологическата си процедура. Те се образоват в специалностите „ Археология “, „ История “ и „ Опазване на културното завещание “, ръководени от гл.ас. Божидар Драганов и гл.ас. Надежда Кирова.

Археологическият паметник  на културата – комплекс „ Източна врата на Филипопол “ е част от огромния план „По крепостните стени на Филипопол“, ориентиран към развиването на две конкурентноспособни туристически атракции в историческия резерват „ Старинен Пловдив“.

Чрез консервация, реституция и експониране на античния комплекс „ Източна врата на „ Филипопол“ и на Археологически комплекс „ Небет тепе ” и цялостната им социализация ще се поддържа превръщането на тези археологически недвижими културни полезности с категория „ национално значение“, в желани туристически атракции, предлагащи подобаващи условия за целогодишно навестяване. Поредното археологическо украшение на Пловдив и в този момент е част  от туристическите направления.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР